România a devenit a zecea țară care implementează cel mai mare program de nutriție european, care are ca misiune promovarea obiceiurilor sănătoase în timpul programului de lucru.
Programul european FOOD își propune să îmbunătățească calitatea nutrițională a alimentelor oferite în restaurante și să faciliteze alegerea consumatorilor prin informații îmbunătățite și conștientizare crescută.
Potrivit unui studiu Edenred, 50% dintre angajații din România acordă mai puțin de 30 de minute mesei de prânz, spre deosebire de alte țări europene unde doar un procentaj de 23% din angajați alocă acest timp. Programul FOOD și-a luat misiunea de a spori gradul de conștientizare asupra impactului pe care îl poate avea o alimentație nesănătoasă.
Programul FOOD pune în legătură angajații aflați la muncă cu restaurante și cantine din proximitate unde pot avea parte de mese echilibrate nutrițional, în conformitate cu recomandările programului european.
Alege un mod de viață sănătos
Principalele recomandări ale programului sunt:
- Evită sarea sau folosește-o mai puțin! Majoritatea mâncărurilor o conțin deja.
- Mănâncă cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi (o porție = 80 g).
- Alege apa în locul băuturilor îndulcite.
- Redu consumul de zahăr. Fii atent dacă produsele consumate îl conțin!
- Preferă un fruct proaspăt ca desert
- Acordă atenție porției de mâncare. Ridică-te de la masă înainte de a fi prea sătul!
- Redu utilizarea de grăsimi și preferă uleiurile vegetale
- Alege metodele de gătit care nu necesită multă grasime: abur, coacere, grill etc.
- Redu consumul de pâine. Alege-o pe cea integrală!
- Alocă timp pentru masa de prânz. Preferă să prânzești în afara biroului!
Programul european FOOD – Luptă împotriva obezităţii prin intermediul cererii şi ofertei – a fost creat inițial ca un proiect în 2009 datorită co-finanţării Comisiei Europene (DG SANTE).
Edenred, în calitate de partener principal şi coordonator, a propus reprezentanţilor autorităţilor din domeniul sănătăţii publice, nutriţioniştilor, centrelor de cercetare şi Universităţilor din şase ţări (Belgia, Republica Cehă, Franţa, Italia, Spania şi Suedia) să formeze un consorţiu de parteneri.
Deşi finanţarea UE a luat sfârşit, partenerii au decis să profite de situaţie şi de rezultate, astfel continuând activităţile în cadrul unui program pe termen lung la care participă şi Romania.
Referințe
- Fighting Obesity through Offer and Demand (FOOD) – http://www.food-programme.eu/ro
- Institutul Național de Sănătate Publică – https://insp.gov.ro
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.