Registrul național post infarct miocardic acut

Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca va înfiinţa primul registru naţional post-infarct miocardic acut, pentru prevenirea insuficienţei cardiace, cu fonduri norvegiene în valoare de 2,5 milioane de euro.

Parteneri în cadrul proiectul sunt Spitalul Județean de Urgență Oradea și Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.

Am câştigat un proiect cu fonduri norvegiene de importanţă strategică naţională, prin care dorim să înfiinţăm primul registru de monitorizare a supravieţuitorilor unui infarct miocardic acut. România este lider în mortalitatea cardio-vasculară şi vrem să vedem de ce e mai mare la noi decât în alte părţi. Proiectul implică o colaborare între Institutul Inimii Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea. Dorim să punem bolnavii cu infarct miocardic acut într-o platformă, să facem analize statistice şi să urmărim factorii de risc. Vrem să vedem ce anume a determinat această maladie, cum putem preveni repetarea ei, deoarece sunt bolnavi care, după un an, mai fac un infarct. Proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro, este finanţat din fonduri norvegiene nerambursabile şi sperăm ca acest registru să găzduiască 4.000-4.500 de bolnavi.
– prof. dr. Adrian Iancu, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca

În cadrul proiectului registrului de monitorizare a supravieţuitorilor unui infarct miocardic acut va fi achiziţionat şi un RMN special pentru inimă, în valoare de un milion de euro, precum şi un dispozitiv-inimă artificială, care va sta câteva zile în inima pacientului şi va pompa sânge din ventriculul rămas fără puterea necesară.

Institutul inimii „Niculae Stancioiu” a fost dezvoltat in anii ’90, având ca bază Clinica de Cardiologie ânființată cu un deceniu inainte, prin strădania și perseverența regretatului Profesor Doctor Niculae Stancioiu. Institutul s-a dezvoltat continuu, la ora actuală având capacitatea de a diagnostica și trata cardiologic neinvaziv si invaziv, precum si chirurgical, toata gama patologiei cardiovasculare.

De asemenea, este baza de învățământ a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu”, prin Catedrele de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară și Toracică.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator