Listă înlocuitori ranitidină. Ranitidina a fost retrasă din farmaciile din România. Ce alternative există? Iată cei mai cunoscuți înlocuitori pentru ranitidină.
Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a anunțat blocarea vânzarii medicamentelor pe bază de ranitidină. Decizia ANMDMR vine ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeană (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA).
Pantoprazol
Medicamentele pe bază de pantoprazol sunt „inhibitor selectiv de pompă de protoni”, reduc cantitatea de acid produsă de stomac. Acesta este utilizat pentru tratarea afecţiunilor stomacului şi
intestinului asociate cu aciditatea.
Sunt indicate în tratamentul afecțiunilor: Esofagită de reflux (inflamarea esofagului însoţită de regurgitarea acidului stomacal), infecţii cu bacteria numită Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcere duodenale şi stomacale în combinaţie cu două antibiotice (terapie de eradicare), ulcere gastrice şi duodenale, sindromul Zollinger-Ellison şi alte stări care produc prea mult acid în stomac.
Famotidină
Famotidina, la fel ca ranitidina, este un antagonist ai receptorilor H2. Principala sa acțiune este de a reduce cantitatea de acid secretată în stomac. Este recomandată în tratamentul ulcerului gastro-duodenal activ, esofagitei de reflux si altor stari hipersecretorii (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison), precum și profilaxia recidivării ulcerului duodenal.
Esomeprazol
Esomeprazolul este un inhibitor de pompă de protoni. Medicamentele cu această substanță activă lucrează prin reducerea cantității de acid produsă de stomac. Sunt recomandate pentru tratamentul următoarelor afecţiuni: Boală de reflux gastro-esofagian (BRGE), ce apare când acidul din stomac urcă înapoi în esofag determinând durere, inflamaţie şi arsuri în capul pieptului; ulcere la nivelul stomacului sau la nivelul părţii superioare a intestinului (duoden) infectate cu un tip de bacterie denumită Helicobacter pylori. Dacă aveţi această afecţiune, medicul dumneavoastră vă poate prescrie şi antibiotice pentru a trata infecţia şi pentru a permite ulcerului să se vindece; Ulcere la nivelul stomacului determinate de medicamente denumite AINS (antiinflamatoare nesteroide).
Esomeprazol poate fi de asemenea utilizat şi la prevenirea apariţiei ulcerelor la nivelul stomacului sau la nivelul părţii superioare a intestinului (duoden.
Omeprazol
Substanţa activă omeprazol este un „inhibitor al pompei de protoni” care acţionează prin reducerea cantităţii de acid produse de către stomac.
Omeprazolul este utilizat pentru tratarea următoarelor afecţiuni:
- boala de reflux gastro-esofagian (BRGE); această afecţiune apare atunci când acidul din stomac ajunge în esofag (porţiunea din tubul digestiv care leagă gâtul de stomac), afecţiune care provoacă durere, inflamaţie şi arsuri la stomac;
- ulcer în partea superioară a intestinului (ulcer duodenal) sau a stomacului (ulcer gastric);
- ulcere, care sunt infectate cu bacterii numite „Helicobacter pylori”; dacă aveţi această afecţiune, medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, antibiotice pentru a trata infecţia şi pentru a permite ulcerului să se vindece;
- ulcere cauzate de medicamente numite AINS (medicamente antiinflamatoare); Omeprazol poate fi, de asemenea, utilizat pentru a opri formarea ulcerelor dacă luaţi AINS;
- excesul de acid în stomac, provocat de o creştere a pancreasului (sindrom Zollinger-Ellison).
Lansoprazol
Lansoprazol este, de asemenea, un inhibitor al pompei de protoni. Inhibitorii pompei de protoni scad cantitatea de acid produsă de stomac. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie Lansoprazol pentru următoarele indicații:
– Tratamentul ulcerului gastric și duodenal
– Tratamentul inflamației la nivelul esofagului (esofagită de reflux)
– Prevenirea esofagitei de reflux
– Tratamentul arsurilor în capul pieptului și a regurgitării acide
– Tratamentul infecțiilor provocate de bacteria Helicobacter pylori, în asociere cu antibiotice
– Tratamentul sau prevenirea ulcerului gastric sau duodenal la pacienți care necesită tratament continuu cu AINS (utilizate pentru tratamentul durerii sau inflamației)
– Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison.
Notă. Articolul nu conține denumiri comerciale, ci doar denumiri ale substanțelor active.
Abonamente Medic24
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.