Dr. Cătălina Poiană: Împreună, vom putea dezvolta și consolida încrederea care trebuie să stea la baza relației cu pacienții noștri

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. dr. Cătălina Poiană a transmis un mesaj către colegii săi, dar și către pacienți, propunându-le acestora ca 2020 să fie „anul de reconstrucţie al relaţiei de încredere dintre medic şi pacient, în sistemul de sănătate românesc”.

Potrivit Dr. Cătălina Poiană, sistemul medical românesc nu duce lipsă de medici dedicați profesiei, chiar dacă există medici care au greșit din punct de vedere profesional sau au dat dovadă de un comportament neadecvat în relația cu pacienții. Prin urmare, încrederea pacienților a slăbit, iar președintele CMMB spune că acest început de an este momentul în care se poate începe reconsolidarea relației de încredere dintre medici și pacienți.

Potrivit unui studiu efectuat în 2016, doar 43% dintre români au încredere în Ministerul Sănătăţii, 33% în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 31% în spitale.

Studiul realizat de Local American Working Group, în colaborare cu GfK, arată că 45% dintre români au indicat principalele trei probleme ale sistemului de sănătate, acestea fiind: personalul medical insuficient, lipsa accesului la medicamente de ultimă generaţie şi administrarea ineficientă a bugetului alocat. Faptul că, potrivit aceluiaşi studiu, 18% dintre respondenţi au declarat că au fost umiliţi atunci când au fost nevoiţi să apeleze la serviciile medicale oferite de spitalele româneşti, spune multe despre comportamentul personalului angajat în sistem. Aceeaşi sursă arată că 81% dintre români consideră că este esenţial să aibă acces la medicamente de ultimă generaţie, mai ales atunci când se confruntă cu afecţiuni severe, iar 64% spun că au fost în situaţia sau cunosc persoane care nu şi-au găsit medicamentele în farmacii.

Mesajul dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Muncipiul București

 prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedinte Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB)

prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedinte Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB)

Medicul este și trebuie să reprezinte un stâlp al societății, un reper de încredere, onestitate și corectitudine. De altfel aceste valori trebuie să definească și relația dintre medic și pacientul său, pentru că nu trebuie să uităm că un sistem medical înseamnă deopotrivă și medici și pacienți. Această relație trebuie să se bazeze pe respect reciproc.

Avem medici responsabili, oameni dedicați profesiei medicale, care își fac datoria cu implicare, competență și corectitudine. Îmi exprim speranța că, împreună cu dumneavoastră – corpul medical – vom putea dezvolta și consolida încrederea care trebuie să stea la baza relației cu pacienții noștri.

Imi pare rău și în calitate de presedinte al CMMB îmi prezint scuze față de pacienți și opinia publică în general, pentru situațiile în care anumiți medici au greșit sau nu au avut un comportament adecvat. Cu transparență și responsabilitate putem să schimbăm anumite lucruri care nu merg astăzi bine. Nu trebuie însă să generalizăm această situație. Avem medici profesioniști, dedicați profesiei medicale, medici corecți și responsabili.

România are nevoie de medici, medicii au nevoie de încrederea pacienților, a societății în general și doar împreună medici și pacienți putem să reconstruim și consolida încrederea, bineînțeles cu practicarea unui act medical corect, cu respectarea protocoalelor și a procedurilor aplicabile. Nu trebuie însă să uităm că medicul profesează, iar pacientul este tratat într-un concept ce se numește sistem medical, iar de foarte multe ori, lucrurile depind de infrastructură, dotare și nu doar de medic.

România are nevoie de medici bine pregătiți. Mesajul meu se îndreaptă și către tinerii medici. În 2019, am avut cel mai mare număr de tineri care au intrat în examenul de rezidențiat – am fost acolo în timpul examenului, i-am văzut – și sper ca această importantă resursă umană să aleagă să rămână în țară sau să se întoarcă aici după stagii de perfecționare în străinătate. Iar sistemul de sănătate să le ofere condiții de lucru moderne și un mediu de lucru profesionist.

La începutul anului 2020 doresc să transmit un mesaj de considerație pentru toți profesioniștii din sistemul de Sănătate, cu precădere către membrii Colegiului Medicilor din Municipiul București , care reprezintă cel mai mare număr de medici înscriși într-un colegiu teritorial.

Ca președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, vă asigur de toată susținerea în practicarea unui act medical de calitate, bineînțeles cu resursele și în conformitate cu statutul colegiului și sper că, împreună cu dumneavoastră, vom dezvolta valorile ce trebuie să reprezinte fundamentul relației cu pacienții noștri.

– Profesor Universitar Dr. Cătălina Poiană, Președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB)

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator