Cum mă protejez împotriva gripei? Câteva sfaturi simple

Medicii atrag atenția că cel mai mare număr de cazuri de gripă vor apărea la începutul lunii februarie. Cum ne putem proteja în fața gripei?

Săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiştii se aşteaptă în perioada următoare la o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale.

Marţi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti a luat decizia de a recomanda suspendarea cursurilor, pentru o perioadă de 3 zile, în clase din 9 unităţi de învăţământ. O importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi, precizează sursa citată.

DSP a propus suspendarea cursurilor pt 3 zile, la următoarele unităţi: şcoala gimanzială nr. 195, sect 3, clasa pregătitoare G, grădiniţa nr. 116, sect 1, grupa mijlocie 1, şcoala gimnazială Pia Brătianu, sectorul 1, clasa IV G, grădiniţa nr. 68, Sect 3, integral, şcoala gimnazială nr. 172, sectorul 6, clasa IV F, şcoala gimnazială nr. 59, sector 6, clasa IB, şcoala gimnazială nr 206, sector 6, clasa IC, şcoala gimnazială nr. 157, sector 6, clasa IA, grădiniţa nr. 210, sector 6, grupa Campionii.
– Inspectoratul Școlar al Municipiului București

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.

Potrivit Dr Tudor Ciuhodaru, cei mai expuși sunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Medicul precizează că anul acesta vor fi mai mulți bolnavi de gripă, conform Centrului European de Control al Bolilor, din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B. Vârful se va înregistra la începutul lunii februarie.

Cum ne protejăm împotriva gripei

1. Evitați contactul cu persoanele bolnave sau supecte

Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave. Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată, luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectați regulile de igienă

Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

3. Evitaţi stresul termic

Purtați îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

4. Hrană sănătoasă

Respectaţi un regim de alimentar bogat în fructe şi legume proaspete, vitamine. Mancați de cel puțin trei ori pe zi, evitați „gustările” de tip snack excesiv de sărate și sucurile cu aport uriaș de zahăr.

5. Un regim de viață sănătos

Respectați un regim de viață sănătos. Renunţați la fumat, evitați consumul excesiv de alcool, respectați programul de somn.

→ Vaccinați-vă cu vaccin antigripal.

Cei mai sensibili sunt copiii sub 5 ani, persoanele în vârstă, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu diferite afecţiuni. Cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă. Transmiterea gripei de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

Nu amânați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator