Vaccinarea anti-gripală: 7 lucruri importante de ştiut

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, virozele respiratorii comune se diferențiază de gripă prin debutul mai lent al bolii (usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și prin evoluția mai ușoară a bolii.

Virusul gripal se transmite de la o persoană la alta prin secrețiile împrăștiate prin tuse sau strănut de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut. Mai poate fi transmis indirect, când secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe de unde virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor cu risc.

Vaccinarea în fiecare an este singura măsură eficientă de prevenire a apariției gripei sezoniere. Iată cele mai importante sfaturi oferite de medicii de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

1. Cine are nevoie de vaccinarea anti-gripală?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea tuturor persoanelor punând accent deosebit pe vaccinarea vârstinicilor, femeilor gravide şi persoanelor cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, pulmonare, diabet. Personalul medical, de asemenea, trebuie vaccinat pentru protecţia proprie şi pentru a nu transmite boala la locul de muncă.

2. Este gripa o infecţie gravă?

Gripa poate evolua grav, chiar şi până la deces, mai ales în cazul persoanelor vârstnice şi la cele cu co-morbidităţi. Copiii mici şi femeile gravide sunt de asemenea la risc. Dacă vaccinarea populaţiei este redusă, îmbolnăvirile şi implicit decesele vor fi numeroase în timpul sezonului gripal, mai ales la categoriile la risc menşionate în paragraful anterior.

3. Cât este de eficace vaccinul anti-gripal?

Eficacitatea vaccinului anti-gripal variază de la an la an. În medie, vaccinul previne 60-70% din infecţiile depistate la adulţii de 18-64 ani. Imunitatea apare la 14 zie de la vaccinare.

4. Se pot produce îmbolnăviri de gripă din cauza vaccinului?

Nu este posibil să te îmbolnăveşti de la vaccinul anti-gripal, deoarece vaccinul nu conţine virusuri vii. Virusurile gripale se modifică permanent, astfel încât în fiecare an este posibil să apară tipuri diferite de virusuri gripale. În plus, imunitatea după vaccinare scade în timp. Vaccinurile anti-gripale sezoniere au formulă actualizată anual, pentru a oferi cea mai înaltă protecţie posibilă, prin supraunerea cu virusurile circulante din următorul sezon gripal.

6. Când este bine să ne vaccinăm?

Perioada optimă pentru vaccinarea anti-gripală este înaintea debutului sezonului gripal. Deobicei, vaccinarea antigripală se desfăşoară în lunile octombrie şi noiembrie. Nu este însă niciodată prea târziu să ne vaccinăm chiar şi în lunile ianuarie şi februarie, dacă gripa continuă să evolueze. Vaccinarea creste foarte mult şansa de a fi protejat de infecţie şi reduce complicaţiile severe ale bolii.

7. Este vaccinul anti-gripal sigur?

Vaccinurile gripale sezoniere sunt folosite de peste 50 de ani. Ele au fost administrate la milioane de oameni şi au date de siguranţă bune. În fiecare an, autorităţile naţionale de reglementare a medicamentului examinează fiecare lot de vaccin anti-gripal înainte de a elibera licenţa. Virusul conţinut de vaccinul anti-gripal actual este inactivat. În această stare virusul nu poate îmbolnăvi, dar poate imuniza. Sistemele de monitorizare şi de investigare a oricăror rapoarte de evenimente adverse, în urma imunizări antigripale sunt permanent funcţionale.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator


Cum mă protejez împotriva gripei? Câteva sfaturi simple | Medic24 - 2020-01-22 11:03:15

[…] Vaccinați-vă cu vaccin antigripal. […]

Brașov: Aproape 300 de cazuri de gripă înregistrate în ultimele 3 săptămâni | Medic24 - 2020-01-09 11:20:50

[…] Vaccinarea în fiecare an este singura măsură eficientă de prevenire a apariției gripei sezoniere. Iată cele mai importante sfaturi oferite de medicii de la Institutul Național de Boli Infecțioase…. […]