Asociaţia Suport Mastocitoza România: Copiii cu mastocitoză se vaccinează conform schemei obligatorii

Asociaţia Suport Mastocitoza România a întreprins eforturi mari pentru a reglementa situaţia vaccinării copiilor în mastocitoză.

Potrivit unui comunicat al asociației, „Institutul Naţional de Sănătate Publică a decis că mastocitoza nueste cauza de nevaccinare şi acest lucru este deja inclus în lege”.

Prin acest răspuns oficial care va deveni linie directoare în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor în mastocitoză, România se raliază practicilor internaţionale în domeniu care susţin vaccinarea în mastocitoză.

„Modalitatea de a obţine rezultatul de azi a fost complexă şi a necesitat un efort conjugat, pe mai multe fronturi. Astfel, baza o consitutie scrisoarea internaţională de recomandare din partea Universităţii de medicină Charite- Berlin, scrisoarea medicală care are la bază studiul observaţional realizat în multiple centre de mastocitoză, pe o perioada de 5 ani de catre urmatorii: Marcus Maurer, Luis Escribano, Almudena Matito, Frank Siebenhaar, I Zanoni, M Castells, precum şi informaţiile primite de la The Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP)”, se precizează în comunicat.

Pentru copiii nevaccinaţi încă, în vederea includerii lor în şcoli şi grădiniţe, Ministerul Sănătăţii a prevăzut etape de recuperare a schemei obligatorii de îndeplinirea cărora ţine exclusiv accesul copilului în unităţile de învăţământ.

Pentru părinţii care refuză această schemă de recuperare a vaccinării, există posibilitatea adresării către Comisia de Mastocitoză care va da verdictul final în ceea ce priveşte vaccinarea, singura cauză de excludere fiind evoluţia bolii către neoplazie cu imunodepresie.

Dacă şi răspunsul Comisiei de Mastocitoză orientează către vaccinare, refuzul părintelui atrage după sine penalizarea financiară şi măsurile coercitive prevăzute de lege.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator