Tratamentul endoscopic al pacienţilor critici cu hemoragie digestivă superioară şi protezare endoscopică digestivă

La nivelul Comisiei de Gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii va fi aleasă o nouă echipă de coordonare AP-ENDO.

La nivelul Comisiei de Gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii va fi aleasă o nouă echipă de coordonare a acțiunii prioritare pentru tratamentul endoscopic al pacienţilor critici cu hemoragie digestivă superioară și protezare endoscopică digestivă (AP-ENDO).

Propunerea este inclusă într-un proiect de ordin publicat de Ministerul Sănătății.

Serviciul medicină de urgenţă cuprinde în sfera de activitate atribuţii legate de acţiunile prioritare (A.P.) privind pacientul critic. Printre acestea se numără şi A.P.-ENDO reglementată prin Ordinul ministrului sănătăţii nr 875/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul endoscopic al pacienţilor critici cu hemoragie digestivă superioară şi protezare endoscopică digestivă. Din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, la nivel naţional, AP-ENDO este coordonată de către un Colectiv de lucru format din specialişti în specialitatea gastroenterologie, denumit CL-ENDO, constituit în conformitate cu prevederile art. 15 din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. Având în vedere că perioada 2015 – 2018 pentru care a fost constituit CL-ENDO nu mai este de actualitate, se impune constituirea unui nou CL-ENDO, pe o perioadă de 5 ani, datorită faptului că activitatea de coordonare ştiinţifică şi metodologică la nivel naţional este continuă. Nominalizarea CL-ENDO se va realiza de către Comisia de Gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii.
– extras din referatul de aprobare

CL-ENDO este format din preşedinte, un vicepreşedinte şi minimum 3 membri. Componenţa CL-ENDO urmează să se aprobe prin ordin al ministrului sănătăţii, pe baza propunerilor înaintate de către Comisia de Gastroenterogie a Ministerului Sănătăţii.

Secretarul de stat care are în coordonare AP-ENDO şi şeful Serviciului medicină de urgenţă al Ministerului Sănătăţii sunt invitaţi permanenţi ai CL-ENDO.

AP-ENDO este reglementată prin ordinul ministrului sănătăţii nr 875/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul endoscopic al pacienţilor critici cu hemoragie digestivă superioară şi protezare endoscopică digestivă.

Referințe

Textul ordinului: OMS-875_2015_ENDO_31.10.2019
Referatul de aprobare: RA-modif-AP_ENDO_31.10.2019

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator