Tratamentul calculilor renali prin litotriție extracorporeală

Pacienţii diagnosticaţi cu litiaza căilor urinare pot beneficia de tratament prin procedura de litotriţie extracorporeală.

Litotriţia extracorporeală – Extracorporeal shockwave therapy (ESWT) – este o metodă neinvazivă de tratare a calculilor renali care nu presupune incizii sau tăieturi. Procedura este puţin dureroasă, rapidă, asociată cu puţine riscuri şi cu o recuperare rapidă. A fost folosită pentru prima dată în 1980.

Potrivit specialiștilor de la Spitalul Militar Regina Maria din Brașov, litotriţia extracorporeală presupune existenţa unui generator electromagnetic care produce unde de şoc. Acestea sunt direcţionate, focalizate pe o mică porţiune a corpului, corespunzătoare calculului. Undele de şoc străbat ţesuturile moi, fără a le afecta şi se concentrează asupra calculului, pe care îl fragmentează în bucăţele mici, care vor fi apoi eliminate, în următoarele zile sau săptămâni, prin urină. Direcţionarea undelor se face sub control radiologic şi ecografic. De obicei, se folosesc 80-90 de unde pe minut, procedura durând 45-60 de minute. Direcţionarea foarte precisă are şi inconveniente, pentru că deplasarea rinichiului în timpul respiraţiei face ca o parte din unde să rămână fără efect.

În prezent, 80-90% dintre toți calculii diagnosticați în rinichi se rezolvă cu aceasta metoda de tratament, 8-10% prin operații endoscopice și restul prin operații chirurgicală.

Există mai multe criterii care orientează în alegerea acestei metode de tratament: poziţia, structura, dimensiunile calculului. Litotriţia extracorporeală se foloseşte pentru eliminarea calculilor renali şi celor situaţi în partea superioară a ureterului, la confluenţa cu rinichiul (ureterul este tubul care conduce urina de la rinichi la vezica urinară), cu mărime de până la 2 cm. Unii calculi (de exemplu cei de cistină sau unele varietăţi de oxalat de calciu) au o structură mai dură şi nu pot fi distruşi în acest mod.

Procedura este puţin dureroasă, în funcţie de calcul se apelează la sedare, anestezie locală sau regională. Înainte cu o saptamână trebuie întrerupt (cu avizul medicului) tratamentul cu anticoagulante şi antiagregante plachetare. Pacientul stă întins pe o masă cu un design special, care permite acţiunea generatorului în partea posterioară sau laterală a corpului. Activitatea este zgomotoasă şi poate produce durere (în general suportabilă). Bolnavul este supravegheat o oră după intervenţie, după care poate pleca acasă. El va primi medicaţie împotriva durerii şi va trebui să bea multe lichide pentru a favoriza eliminarea fragmentelor de calcul.

În zilele următoare poate prezenta hematurie (sânge în urină) sau dureri abdominale, rareori putând apare sângerare în jurul rinichiului. O filtrare a urinei pentru obţinerea unor fragmente de calcul şi analiza lor în laborator este importantă pentru a preciza natura lor şi a putea lua măsuri de prevenire în viitor.

Metoda este, în general inofensivă şi are puţine contraindicaţii: sarcina, obezitate morbidă, insuficienţa renală, malformaţii sau cancer renal, bolnavi cu tulburări de coagulare. Nu se face în timpul unei infecţii renale sau urinare(se tratează mai întâi infecţia). La unele persoane poate exacerba temporar o afecţiune gastro-intestinală. Se recomandă precauţie în cazul bolnavilor cu hipertensiune arterială necontrolată medicamentos (creşte riscul hemoragiilor).

Litotriţia extracorporeală este o metodă sigură şi eficientă, dar numai pentru cazurile care se încadrează în indicaţiile specifice. Procedura nu exclude formarea unor alţi calculi în viitor, de aceea trebuie luate măsuri de prevenţie (hidratare suficientă, evitarea suplimentelor care conţin calciu, eventual modificări de dietă), iar în unele cazuri medicul va recomanda şi un tratament medicamentos, în funcţie de natura calculului.

Referinte:

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator