Medicina de familie se află într-un cadru legislativ în continuă evoluție, iar regulile de prescriere a rețetelor compensate se actualizează frecvent. Acest ghid detaliat, actualizat pentru anul 2025, vă oferă informații esențiale despre noile modificări legislative și procedurale, despre codurile de boală și categoriile de compensare, diferențele de reguli pentru diverse categorii de pacienți, pașii corecți în prescrierea electronică.
Tot mai multe cazuri de cancer colorectal apar la pacienții sub 50 de ani

Numărul cazurilor de cancer colorectal este în creștere, iar medicii trag un semnal de alarmă asupra scăderii vârstei pacienților diagnosticați.
Conform unei informări a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, se evidențiază tendința globală de creștere a numărului de cazuri, multe dintre ele descoperite în stadii avansate.
„Alt lucru alarmant este faptul că acest tip de cancer apare tot mai frecvent la pacienți tineri, sub 50 de ani”, se arată în informarea publicată de SJU Miercurea-Ciuc.
Medicii recomandă ca, în absența simptomelor, screeningul pentru cancer colorectal să fie efectuat de la 45 de ani, iar în cazul unor antecedente familiale, chiar mai devreme. Diagnosticul și screeningul se realizează prin colonoscopie, o procedură care poate identifica și îndepărta leziunile precanceroase.
Pentru a încuraja populația să efectueze investigațiile necesare, specialiștii subliniază că există posibilitatea realizării colonoscopiei cu sedare, astfel încât disconfortul resimțit de pacienți să fie minim.
Medicii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație bogată în fibre, reducerea consumului de grăsimi și alimente procesate, renunțarea la fumat și alcool, dar și practicarea activității fizice regulate.
Cancerul colorectal este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial, însă diagnosticat precoce, poate fi prevenit și tratat eficient.
Când să te prezinți la medic
Principalele simptome care ar trebui să alarmeze pacientul și să îl direcționeze spre un medic gastroenterolog sunt:
👉 tulburările de tranzit intestinal (constipație alternând cu diaree în principal);
👉 prezența sângelui în scaun;
👉 scăderea nejustificată în greutate; lipsa poftei de mâncare; oboseala cronică;
👉 dureri abdominale difuze, balonare;
👉 modificări ale rezultatelor analizelor de laborator: anemie prin deficit de fier; test pentru hemoragii oculte pozitiv;
De reținut este faptul că și în lipsa oricărei simptomatologii, screeningul pentru cancerul colorectal este indicat de la vârsta de 45 ani, chiar mai repede în cazul antecedentelor familiale de cancer colorectal.
Referințe:
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.
Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.