OMS: Tipul 3 de virus poliomielitic este considerat eradicat

O comisie independentă de experți a concluzionat că virusul polio sălbatic tip 3 (WPV3) este considerat eradicat în întreaga lume. Anunțul a fost făcut pe 24 octombrie, ziua mondială POLIO.

Poliomielita este o boală produsă de poliovirus, un eterovirus cu grad crescut de infecţiozitate şi transmitere pe cale fecal-orală. Boala debutează cu febră, astenie, cefalee, vărsături și redoarea cefei. La un procent redus de subiecţi afectaţi (0,5%), boala evoluează cu paralizie, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Mortalitatea în rândul pacienţilor cu manifestări neurologice este de 2-5% la copii şi de 15-30% la adulţi. Vindecarea la cazurile necomplicate apare în două săptămâni. În 70% din cazuri, infecţia este asimptomatică, dar transmisibilă.

Există trei tulpini de poliovirus sălbatic individuale și imunologic distincte: virusul poliomielitic sălbatic tip 1 (WPV1), virusul sălbatic tip 2 (WPV2) și virus sălbatic tip 3 (WPV3). Simptomatic, toate cele trei tulpini sunt identice, prin faptul că provoacă paralizie ireversibilă sau chiar decesul.

Virusul de tip 2 a fost considerat eradicat în 2015, iar ultimul caz de virus de tip 3 a fost detectat în nordul Nigeriei, în 2012, în prezent fiind considerat și el eradicat. SIngurul virus sălbatic circulant, cel e de tip 1, este întâlnit doar pe teritoriul Afganistanului, Pakistanului și în nordul Indiei.

„În România au evoluat mai multe episoade epidemice, în anii 1927, 1955, 1980–1982 (221 de cazuri, determinate de virusuri polio sălbatice tip 2 şi 3) şi în perioada 11 noiembrie 1990 – 25 aprilie 1992 (13 cazuri, determinate de virusul polio sălbatic tip 1. Ultimul caz de poliomielită din România a fost înregistrtat în aprilie 1992, la un copil care nu fusese niciodată vaccinat”, precizează conf. univ. dr Daniela Pițigoi, medic primar epidemiologie.

Societatea Națională de Epidemiologie enumeră, într-un comunicat, măsurile pe care oricine le poate lua pentru a se proteja și pentru a contribui la eradicarea completă a acestei boli pe plan mondial și la prevenirea unei reapariții în țara noastră. Respectarea principalelor norme de igienă, informarea corectă și vizitele periodice la medic sunt printre cele mai importante dintre acestea.

Daca esti parinte: Este recomandat ca vaccinarea copilului sa fie facuta conform calendarului national. Nu rata programarea pentru vaccinare! Discuta cu medicul cum se poate recupera o doza neefectuata.

Daca esti turist: Este necesar sa fii programat, din timp, la cabinetele de vaccinari internationale pentru a primi informatii specializate legate de patologiile care pot aparea inainte, in timpul sau dupa calatorie, de masurile de prevenire a infectiilor ce trebuie urmate (inclusiv vaccinarea). Vaccinati-va antipoliomielitic daca veti calatori in tarile in care sunt raspandite virusurile polio (salbatic si cVDPV – tulpini derivate din vaccin).

Daca esti medic: Este nevoie sa ai actualizate cunostintele legate de simptomatologia poliomielitei. Informeaza-te constant despre modul de prevenire si vaccinarea antipoliomielitica. VACCINEAZA-TE daca esti printre aceia care trateaza persoane care pot avea poliomielita.

– Societatea Națională de Epidemiologie

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator