Timișoara: Institutul de Boli Cardiovasculare este pregătit pentru a realiza transplanturi de inimă

Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara a anunțat că este pregătit pentru a realiza transplanturi de inimă și, de anul viitor, va demara activitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) Timişoara este pregătit pentru activitatea de transplant de inimă, după investiţiile care au adus centrul medical la nivelul standardelor de acreditare. În acest an, IBC a făcut investiţii de circa 3 milioane de euro, din care 6,6 milioane de lei au venit de la Ministerul Sănătăţii.

„Transplantul cardiac la Timişoara este un deziderat vechi al nostru. Am înaintat demersuri în urmă cu ani de zile, dar până acum ne-au fost refuzate pentru că nu aveam condiţiile tehnice şi nici circuitele sanitare necesare la acel moment. Acum condiţiile s-au schimbat, avem dotări la zi şi cred că vom fi acreditaţi. Ne dorim să facem şi noi transplant cardiac la fel ca şi Târgu Mureş, pentru că numărul transplanturilor în România este extrem de redus. În acest an s-au efectuat doar şase transplanturi cardiace în ţară”, a declarat, joi, managerul IBC Timişoara, prof. Luca Constantin Tudor, citat de Agerpres.

Nevoia de cord este destul de mare, pentru că sunt foarte puţini donatori. Cele mai bine cotate centre sunt cele care fac astfel de transplanturi săptămânal. Când vom da drumul activităţii de transplant vrem să fie la foc continuu
– dr. Dan Gaiţă

Chirurgie cardiovasculară pediatrică

Managerul IBC Timişoara a anunţat că pregătirile pentru lansarea activităţii de chirurgie cardiovasculară pediatrică sunt avansate, astfel încât în primăvara anului viitor să poată fi operaţi primii pacienţi.

„În primăvara anului viitor vom demara activitatea în ceea ce priveşte chirurgia cardiovasculară pediatrică. Avem spaţiile necesare, avem un bloc operator, avem şi banii de investiţii, suntem spre finalizarea procedurilor de achiziţie. Mai rămâne o etapă dificilă, cea a resurselor umane, pentru că nu este uşor să formezi chirurgi cardiovasculari care să opereze copii. În acest sens, avem deja trimişi la traininguri chirurgi tineri, în Italia, dar alături de noi vor fi şi alte personalităţi ale chirurgiei europene care ne vor pregăti în acest domeniu”, a precizat dr. Luca Constantin Tudor.

Potrivit acestuia, necesarul de operaţii pediatrice la nivel naţional ar fi de 1.000 pe an, dar nu se poate realiza în momentul de faţă, în România operându-se doar în jur de 250 de copii la Bucureşti şi la Târgu Mureş.

El a precizat că activitatea de chirurgie pediatrică va începe cu operaţii mai puţin complicate, dar la cel mai înalt nivel profesional, urmând să se dezvolte în timp. Secţia va avea 12 paturi plus 4 paturi în terapia intensivă.

Pe de altă parte, prof. Luca Constantin Tudor a mai anunţat că până la mijlocul lunii decembrie va fi finalizată şi unitatea coronariană, un proiect al Ministerului Sănătăţii derulat prin Banca Mondială, care permite IBC Timişoara dotarea ultramodernă a secţiei de coronarieni, unde vor fi 17 paturi.

Premiere medicale la Timișoara

La începutul acestui an, medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara au realizat prima procedură de implantare a unei Valve Cardiace Aortice Percutan pe anul 2019.

Pacienta a fost diagnosticată cu stenoză valvulară aortică severă, dar şi cu comorbidităţi asociate, diabet zaharat tip II cu obezitate, hipotiroidism, boala pulmonară cronică cu reducerea capacităţii funcţionale la 70%
– prof. dr. Marian Gaşpar.

Din echipa de specialitate au făcut parte prof. dr. Markus Linz (Germania), prof. dr. Marian Gaşpar, chirurg cardiovascular, conf. dr. Cristian Mornos, dr. Daniel Brie, dr. Lucian Falniţă, dr. Horia Cioloca, dr. Ani Mornos, asistenta-şefă Livia Gheţa şi asistenta-şefă Gabi Mitrescu. Potrivit surselor medicale, procedura a decurs bine, pacienta fiind extubată după câteva ore de la intervenţie.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator