Terapia cancerului prin protonoterapie are capacitatea să distrugă tumora canceroasă fără să afecteze ţesutul din jur

În laboratoarele de la Măgurele se produce acum cel mai puternic fascicul de lumină din lume, care va fi folosit, printre altele, la tratarea cancerului.

Anul trecut, sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics a atins puterea de 10 PetaWatts.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) şi se construieşte la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

„Una dintre aplicaţiile cele mai răsunătoare sau de impact asupra societăţii ar fi producerea de particule accelerate cu ajutorul laserului. Asta ar putea să înlocuiască acceleratoarele existente, inclusiv producerea de acceleratoare pentru terapia cancerului prin protonoterapie, care are capacitatea să distrugă tumora canceroasă fără să afecteze ţesutul din jur, un lucru care ar fi extraordinar mai ales pentru tratarea tumorilor care nu sunt operabile, cum sunt cele de la creier sau de la ochi”, a precizat academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului, adăugând că şi în domeniul imagisticii medicale se poate ajunge la performanţe mai bune decât în prezent.

„Ne înscriem în linia întâi a cercetării mondiale în acest domeniu. A fost o cursă în care sunt înscrise toate ţările dezvoltate. Dacă în urmă cu 10 ani nu exista nici un laser de un Petawat, acum sunt 10 laboratoare din lume care au deja un Petawat. Noi am fost primii care am ajuns la această performanţă. Laserul de la Măgurele e o sursă în cercetarea tehnică şi ştiinţifică şi deocamdată este singurul sistem de o asemenea putere”, a completat directorul proiectului.

Ce este protonoterapia

Terapia cu protoni sau protonoterapia este un tip avansat de radioterapie utilizată pentru tratarea unor tipuri de cancer. Furnizarea radiației cu precizie înaltă la locul tumorii înseamnă un risc mai mic de deteriorare a țesutului sănătos înconjurător.

Fasciculul de protoni (acceleraţi la o anumită energie, în funcție de stadiul tumoral) este direcționat către tumoare, intră în corp, pe care îl străbate afectând foarte puţin ţesuturile sănătoase. Odată ajunși în zona afectată, protonii transferă ţesutului tumorii aproape întreaga lor energie, dând naştere unor procese care au drept rezultat final distrugerea ADN-ului celulelor canceroase, împiedicând astfel înmulţirea acestora. În acest fel, ţesuturile sănătoase rămân practic neafectate de radiaţii, iar ţesuturile bolnave sunt distruse. Cu cât energia fasciculului este mai mare, cu atât energia protonilor este cedată ţesuturilor în profunzime.

Avantajele acestei metode constau în reducerea sau chiar absența efectelor secundare.

„Se bazează pe faptul că protonii eliberează maximum de energie la finalul traiectoriei stabilite de medic. Adâncimea de penetrare a energiei ionizante este prestabilită şi are o precizie submilimetrică. Dincolo de tumoră nu mai există expunere, nu mai există absorbţie de radiaţie ionizantă, astfel că ţesutul sănătos este cruţat şi ţesuturile laterale tumorii nu mai sunt afectate. Asta înseamnă că efectele adverse sunt reduse, că riscul de apariţie al unui al doilea cancer după tratamentul radioterapic se reduce. În ceea ce priveşte recidivele tumorale, pentru pacienţii care au beneficiat anterior de radioterapie convenţială, protonoterapia este o indicaţie de elecţie. (…) În prezent, un pacient cu o tumoră oculară, care necesită radioterapie convenţională, îşi pierde ochiul. Dacă va apela la terapie cu protoni, el îşi va putea păstra vederea la acel ochi. De asemenea, pacienţii pediatrici care au nevoie de radioterapie, pot să beneficieze de terapie cu protoni, iar calitatea vieţii lor va fi mult mai bună, riscul de efecte adverse este redus şi riscul de apariţie a unui al doilea cancer este minim”, a declarat Turkes Ablachim, director medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.