Studiu național: Rata medie de supraviețuire pentru copiii din România diagnosticați cu cancer este de 69,1%

Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a prezentat, joi, rezultatele studiului cu privire la Supraviețuirea Copiilor cu Cancer din România.

Analiza datelor arată că, în România, aproximativ 400 de cazuri noi de cancere pediatrice sunt diagnosticate și tratate, ceea ce înseamnă o incidență anuală de 10 cazuri la suta de mii de copii.

Rata medie de supraviețuire la copiii din România diagnosticați cu cancer este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar în concordanță cu media regiunii Europei de Est – 70%.

Potrivit aceluiași studiu, în perioada 2010-2017 au fost înregistrate 3.708 cazuri, cea mai mare frecvență fiind la copiii cu vârste cuprinse între 0-4 ani.

Dintre tipurile de cancer, cele mai frecvente sunt leucemiile (31%), urmate de limfoame (16%), tumori ale sistemului nervos central (14%) și de tumori osoase și țesuturi moi (7%).

Registrul Național al Cancerului la Copil în România

Registrul Național al Cancerului la Copil în România (RNCCR) 1 este o bază de date ce cuprinde toate cazurile noi de cancer la copii și tineri (0-19 ani) înregistrate de către centrele de pediatrie-oncologie participante din întreaga țară.

RNCCR este inițiat, dezvoltat și coordonat de catre Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică 2. RNCCR functioneaza exclusiv cu sprijin financiar neguvernamental.

În prezent, registrul este susținut de către Asociația Dăruiește Aripi 3, în cadrul unui proiect de relansare și optimizare care a permis completarea retrospectivă a cazuisticii la nivel național.

RNCCR funcționează cu suportul tehnic al personalului instruit de ENCR al Registrului Regional de Cancer Nord Vest, cu sediul la Institutul Oncologic “Ion Chiricuță” din Cluj Napoca, partener oficial al SROHP.

Codificarea tumorilor se realizează în conformitate cu Clasificarea Internațională a Bolilor Oncologice Ed 3. (ICD-O-3) și Clasificarea Internațională a Cancerelor Pediatrice Ed. 3a (ICCC-3).

Referințe

  • 1. Studiu: Cancerul la Copil în România: incidență, distribuție, tendințe. (download pdf)
    • Conf. Dr. Monica Desiree Dragomir – presedinte SROHP
    • Dr. Daniela Coza – Registrul Regional de Cancer Nord-Vest
    • Dr. Mihaela Bucurenci – coordonator proiect RNCCR
  • 2. Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrica (S.R.O.H.P) – http://www.srohp.ro/
  • 3. Asociația Dăruiește Aripi – https://www.daruiestearipi.ro/
Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.