Studiu INSP: În București, datorită poluării, speranța de viață este diminuată cu 4 ani

Un studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică pentru perioada 2010-2017 arată o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și boli precum infarct miocardic, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).

Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”În situația în care s-ar fi realizat dezideratele de a scădea nivelurile de poluare cu particule din aer la concentrația egală cu 20 ug/m’ (limită ce ar fi trebuit să fie atinsă în anul 2010), locuitorii oraşului București ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani”, se arată în studiul INSP publicat, astăzi, de HotNews.ro.

Efectul poluării asupra bolilor respiratorii

La rândul său, medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra efectelor poluării asupra bolilor respiratorii la copii.

„În septembrie 2010 prezentam la Congresul ERS de la Barcelona (European Respiratory Society) aceasta lucrare privind efectul poluării asupra bolilor respiratorii la copil. Am evaluat 130 de copii pe durata a 2 luni de iarna (noiembrie – decembrie 2009) si am constatat ca doar in 10 zile din cele 61 s-au observat depăsiri ale NO2 sau ale altor oxizi de azot (asociați mai ales poluării din trafic). Exact in aceste zile s-a observat o creștere semnificativă statistic a spitalizărilor copiilor cu sensibilitate respiratorie (cei cu wheezing recurent)”, precizează dr. Mihai Craiu pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

Tot in acest studiu s-a observat o corelație intre depășirile PM10 si spitalizarile prin exacerbare severă.

„Vreți să vă spun că in iarna aceasta au fost de cel putin 2 ori mai multe cazuri grave spitalizate, din motive similare? Tocmai ne pregatim cu o noua lucrare pentru ERS 2020”, conchide medicul.

efectele-poluarii-asupra-sanatatii-8

Foto: Raport INSP, hotnews.ro

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro


 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.