Medicina de familie se află într-un cadru legislativ în continuă evoluție, iar regulile de prescriere a rețetelor compensate se actualizează frecvent. Acest ghid detaliat, actualizat pentru anul 2025, vă oferă informații esențiale despre noile modificări legislative și procedurale, despre codurile de boală și categoriile de compensare, diferențele de reguli pentru diverse categorii de pacienți, pașii corecți în prescrierea electronică.
Stare de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii

Un număr de 133.635 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 20 - 26 ianuarie, fiind înregistrate opt decese.
„Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele 3 săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei”, anunță Ministerul Sănătății.
În total, 10.950 de cazuri de gripă clinică au fost raportate la nivel național în ultimele șapte zile, în creștere semnificativă față de săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 6.994 de cazuri. De asemenea, 133.635 de infecții respiratorii (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) au fost diagnosticate în această perioadă.
„Având în vedere succesiunea a trei săptămâni cu activitate gripală intensă, cu o răspândire extinsă a virusului în toată țara, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, a transmis INSP. Aceasta nu echivalează cu declararea unei epidemii, însă, dacă numărul de cazuri continuă să crească, autoritățile ar putea lua această decizie.
Până în prezent, în sezonul rece actual, 22 de persoane au murit din cauza gripei. Cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în București (1.794) și în județele Cluj (1.147), Brașov (575), Prahova (510), Constanța (467), Iași (457), Sibiu (455) și Alba (410).
Autoritățile sanitare reamintesc importanța vaccinării antigripale și a respectării măsurilor de prevenție, mai ales în rândul copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni cronice, categorii cu risc crescut de complicații severe.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.
Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.