Screeningul pentru cancerul de col uterin și cancerul de sân, inexistent în mai multe județe din România

În 36 de județe din România nu s-a efectuat anul trecut niciun serviciu de screening pentru cancerul de col uterin, decontat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin spitalizare de zi.

La nivel național, au fost decontate doar 263 de servicii de screening pentru cancerul de col uterin, deși această afecțiune reprezintă a treia cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor din România, după cancerul de sân și cancerul colorectal.

Situația screeningului pentru cancerul de sân este la fel de alarmantă. În cinci județe din România – Călărași, Giurgiu, Ialomița, Vâlcea și Vrancea – în primele nouă luni ale anului 2024 nu s-a efectuat nicio mamografie sau ecografie mamară decontată de stat.

Informațiile sunt furnizate de CNAS, la solicitarea PressOne.

Comparativ cu alte țări europene, România are o rată a mortalității cauzate de cancerul de sân mai mare decât media europeană – 36 de decese la 100.000 de locuitori față de 34 la nivel european. Specialiștii subliniază importanța ecografiilor mamare regulate pentru femeile cu factori de risc începând de la vârsta de 25-30 de ani și efectuarea mamografiilor după 40 de ani, conform recomandărilor medicului. În plus, vaccinarea anti-HPV și testarea Babeș-Papanicolau sunt esențiale pentru prevenția cancerului de col uterin.

De asemenea, sursa citată menționează că CNAS a decontat în 2024 aproximativ 876 de mii de consultații de obstetrică-ginecologie, în scădere de peste 18% față de anul 2023. Cele mai puține consultații au avut loc în județele Tulcea, Brăila, Giurgiu, Vrancea, Ialomița și Mehedinți. În 2023, în județele Brăila, Botoșani, Caraș Severin, Giurgiu, Neamț, Satu Mare, Tulcea și Vrancea nu s-a decontat nicio consultație ginecologică.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro


 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.