S-a stins din viață profesorul Mircea Nănulescu, un medic deosebit, un vizionar în pediatria românească. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet nobil s-a ridicat la cer, aproape de îngeri. Ne luăm rămas bun de la cel care a fost un medic deosebit, Prof.Dr.Nănulescu Mircea Victor. Om de înaltă ținută morală și profesională, cu dăruire față de oameni. Un ultim omagiu vom aduce profesorului nostru vineri 20 decembrie între orele 10-13 în Foaierul Casei Universitarilor din Cluj – Napoca, au anunțat, miercuri, colegii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Prof. dr. Mircea Nanulescu s-a născut în 1940 în Constanța, România, absolvent al Facultății de Pediatrie UMF “Carol Davila”, București, în 1963. Intern prin concurs la aceeași universitate. Doctor în științe medicale (1974). Medic primar pediatrie (1979), medic primar nefrologie (1994), supraspecializare în pneumologie pediatrică (1999). Șeful Clinicii Pediatrie III Cluj-Napoca în perioada 1991-2005.
A introdus în practica și a perfecționat o serie de metode și tehnici de diagnostic și tratament (unele premiere naționale): ventilația artificial prelungită la sugar, intubația traheală prelungită în laringitele obstructive, aerosoloterapia cu presiune intermitent pozitivă, cateterizarea percutan a jugularei interne, puncția biopsie renală, puncția biopsie hepatică.
A contribuit la proiectarea și experimentarea unor tehnici de monitorizare și tratament: oximetru transcutanat, aparat pentru monitorizarea respirației nou născutului, umidificator pentru oxigen.
Cadru didactic la UMF “Iuliu Hatieganu” din 1967, profesor universitar din 1993. În 1998 a organizat Colegiul de Asistenți Medicali din cadrul UMF Cluj-Napoca al cărui director a fost până în 2005. A coordonat studii epidemiologice și programe de sănătate.
Pe baza “Studiului asupra Infecțiilor Respiratorii Acute în Romania” a fost elaborat “Consensul Național de Metode pentru Diagnosticul și Tratamentul Infecțiilor Respiratorii Acute la Copil” (1987-1989).
A coordonat “Programul pentru Descurajarea Fumatului la Școlari” (1998).
Alte activități: “Studiu epidemiologic al astmului bronșic la copiii școlari din municipiul Cluj-Napoca” ( 1998), “Studiul epidemiologic al obezității la copiii școlari din municipiul Cluj-Napoca”, “Testarea unui program pentru promovarea sănătății la școlarii din municipiul Turda” ( 2009). În perioada 2003 – 2010 a fost Președintele Secției de Pneumologie Pediatrică din Romania.
În perioada 2010 – 2014 a fost Vice-Președinte al Societății Române de Pediatrie. A coordonat echipe multidisciplinare pentru elaborarea unor ghiduri și protocoale naționale: “Ghidul pentru infecții acute respiratorii”,” Ghidul pentru infecția de tract urinar la copil”, “Ghidul pentru rinita alergică la copil”, “Protocoalele de Diagnostic și Tratament în Pediatrie”. A organizat 25 de conferințe nationale.
A coordonat activitățile Școlii de vară pentru rezidenții de pediatrie. Domenii de interes științific: glomerulonefrite, disfuncția micțională, nefropatia de reflux, inflamația căilor respiratorii în astm, wheezingul recurent, epidemiologia astmului bronșic și obezității la copil. Activități publicistice: editor șef al revistei Pediatru.ro (2006-2010), autor principal sau unic în 14 tratate, monografii și capitole, 147 articole publicate în reviste naționale și 12 articole în reviste internaționale.
„S-a stins un exceptional pediatru al României. Domnul Profesor Mircea Nanulescu este părintele Protocoalelor de Diagnostic si Tratament in Pediatrie. A fost un mare vizionar si a anticipat nevoia de reglementare unitară a abordării copilului bolnav. Domnia sa a implementat, in țara noastră, medicina bazată pe dovezi, fiind primul expert pe care l-am auzit vorbind despre nevoia de a proteja pacientul, in speță copilul, de fake-news si lipsa competenței profesionale cu ajutorul Ghidurilor de Practica si al Protocoalelor”, spune medicul pediatru Mihai Craiu.
Într-un interviu acordat anul trecut MedicHub, profesorul Mircea Nănulescu mărturisea de ce a ales să rămână la Cluj:
Rămânerea mea definitivă în Cluj s-a datorat mai multor factori, dar decisive au fost relaţia interumană, respectul reciproc, indiferent de scara ierarhică. În ziua premergătoare concursului pentru funcţia de preparator, am intrat în contact cu secretarele de la universitate şi cu locţiitorul clinicii la care concuram pentru ocuparea postului didactic. Am fost primit cu multă căldură, am fost invitat să iau loc şi, atât la universitate, cât şi în clinică, interlocutorii au întreţinut o conversaţie pe diferite teme cu o durată de 15 – 20 de minute. În cei 3 ani de internat la clinicile din Bucureşti unde am efectuat diferite stagii, nu am beneficiat de un astfel de „tratament”, deşi port o deosebită recunoştinţă şcolii medicale din Bucureşti pentru formarea mea profesională. În Clinica Pediatrie I din Cluj, cei doi şefi de clinică (Prof. Dr. Iuliana Târlea şi Prof. Dr. Aurel Chişu) au încurajat diferitele iniţiative ale mele, de introducerea unor metode noi de diagnostic şi tratament în practica curentă.
prof. dr. Mircea Nănulescu
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.