Recomandări emise de autorități pentru curieri, echipele de utilități publice și șoferi

Recomandări emise de Grupul de Analiză față de următoarele situații întâlnite sau care pot apărea în urma evoluției situației generate de infectarea cu virusul COVID-19 (coronavirus).

La nivelul Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență au fost emise următoarele recomandăro necesare combaterii răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

Postasii in relatie cu persoane aflate in autoizolare

▪ Solicitarea catre persoana autoizolata sa poarte masca de protectie;
▪ Păstrarea, pe cât posibil, a unei distanţe mai mari de 2 m faţă de persoana izolată care urmează să-şi primească drepturile de protecţie socială;
▪ Persoana izolata va semna orice document cu instrument de scris propriu;
▪ Salariaţii vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecție şi vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare.
▪ Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecția in vehiculul de transport se va face cel puțin de doua ori in timpul unei ture de lucru cel putin prin stergerea suprafețelor de posibil contact cu mainile personalului.

Echipe de interventie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixa) in relatie cu persoane aflate in autoizolare

▪ Inainte de intrarea in locuinta sa solicite persoanei autoizolate sa poarte masca de protectie;
▪ In timpul efectuarii lucrarilor necesare sa solicite persoanei autoizolate sa stea in alta camera sau la o distanta mai mare de 2 m;
▪ Membrii echipelor de interventie vor purta un echipament minim de protecţie constând în: măşti, ochelari de protecţie, mănuşi.
▪ Membrii echipelor de interventie vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales daca aceasta manevra a fost efecutuată fara manusi (atingerea unor suprafețe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).

Soferi de tir din zone rosii si galbene

Soferii mijloacelor de transport rutier cu masa de peste 3,5 t, precum și soferii care fac aprovizionarea fermelor sau obiectivelor din industria alimentara, sunt exceptati de la impunerea regulilor de autoizolare/carantina în functie de zonele din care sosesc (galbena/rosie), la momentul intrarii in tara.

Cu toate acestea, la momentul intrarii in tara, personalul medical chestioneaza toti soferii pentru a afla daca acestia prezinta simptome. In cazul in care prezinta simptome, este anuntat serviciul 112 in vederea transportului la spital in vederea evaluarii si testarii.

In cazul in care nu manifesta simptome, personalul din frontiera consiliaza soferul asupra comportamentului de urmat in cazul aparitiei oricarui simptom; soferului i se va recomanda sa evite, pe cat posibil, contactul cu familia sau alte persoane.

In cazul in care soferul este contact apropiat cu un caz confirmat, el nu va fi exceptat de la regulile de autoizolare.

Plan de continuitate in institutii strategice/infrastructuri critice

In vederea evitarii aparitiei situatiilor in care mare parte din personal este obligat sa stea in autoizolare dupa contactul, la locul de munca, cu un caz confirmat de infectie cu coronavirus, planul de continuitate sau, in absenta acestuia, procedurile adoptate la nivelul fiecarei institutii in timpul epidemiei de Covid-19 trebuie sa tina cont de modul de transmitere si de definitia contactului apropiat.

Astfel:

– Pana in acest moment este stabilit ca Sars-Cov-2 este transmis de la persoana la persoana printr-un contact apropiat cu un individ infectat, simptomatic in principal prin picaturi respiratorii si contact direct/indirect cu secretii.
– Contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
– In aceeasi incapere (ex.birou, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;

Managementul institutiilor strategice/infrastructurilor critice trebuie sa tina cont de aceste aspecte si sa planifice modul de lucru astfel incat acestea sa aiba cat mai putine sanse sa se intample. Aici se includ si aspecte legate de interactiunea intre turele 1,2,3 si 4 de lucru, la intrarea si iesirea din tura.

Dacă prin respectarea procedurilor de izolare in vigoare se ajunge la afectarea functiunilor esentiale ale institutiilor strategice/infrastructurilor critice, contacții apropiați ai unui caz confirmat pot fi izolați la locul de muncă, în condițiile în care:

● vor purta permanent mască schimbata la intervale de timp adecvate,
● vor reduce la minim în timp contactul cu alte personae si vor pastra distanta de siguranta intre persoane adica mai mult de 1,5 – 2 metri, preferabil vor lucra in camera individuala;
● vor reduce la minim utilizarea in comun a unor echipamente sau aparate (ex. tastatura, imprimanta, telefon etc.) precum si a toaletelor comune.
● vor respecta toate procedurile legate de decontaminarea mainilor, dezinfecția suprafețelor pe care le ating etc.
● dacă se pozitivează testele de diagnostic al infecției, vor respecta procedura oficială în vigoare pentru cazurile pozitive.
● personalul de curatenie care deserveste zona de autoizolare (mai ales toaleta) sa fie instruit in vederea tehnicii de curatenie/dezinfectie a suprafetelor si sa poarte echipament de protectie adecvat, mai ales in zona de grup sanitar unde exista riscul de stropire (masca, ochelari, halat de unica folosinta, manusi menajere, botosi).

Se restricționează activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator