Ministrul Sănătății s-a întâlnit, joi, cu Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur și cu managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu. Ministrul a aprobat două proiecte importante pentru medicina suceveană - Spitalul de Oncologie și Spitalul de Copii.
Anul acesta, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava vor continua diverse lucrări de investiții. Proiectele însumează 6,2 milioane de euro și prevăd înființarea a patru noi blocuri operatorii pentru chirurgie toracică, plastică, vasculară și oncologică. De asemenea, se intenționează amenajarea unui heliport pe corpul principal al spitalului județean.
Sunt prevăzute, de asemenea, construirea și dotarea unui laborator de medicină nucleară, înființarea unei secții de chirurgie vasculară și a unei secții de neurochirurgie, precum șiconstruirea unui centru de radioterapie oncologică, a unui spital de copii, a unui bloc ANL pentru medici și a unui miniinstitut de oncologie.
După întrevederea de ieri, Gheorghe Flutur a declarat presei locale că noul corp de clădire în care va funcţiona miniinstitutul de Oncologie va fi finanţat de la Ministerul Sănătăţii, cu cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Suceava. Secţia va avea 85 de paturi, din care 60 pentru spitalizare continuă, 10 paturi pentru îngrijiri paliative şi 15 paturi pentru internări de zi, săli de tratament, ambulatoriu propriu, săli de aşteptare, precum şi patru garsoniere pentru cazarea pacienţilor care vin la tratament din afara Sucevei. De asemenea, aici se va face terapie cu iod pentru bolnavii de cancer de tiroidă.
Clădirea în care va funcţiona secţia Oncologie va fi construită în perimetrul Spitalului Vechi, între Biserica „Sfântul Nicolae” şi actuala secţie de oncologie. Studiul de prefezabilitate a fost predat deja la Ministerul Sănătăţii.
„Ministerul Sănătăţii sprijină acest proiect al Consiliului Judeţean Suceava şi al Spitalului Judeţean, mai ales că avem o serie de argumente suplimentare: în primăvară vom pune în funcţiune secţia de radioterapie, în câteva săptămâni vom avea finalizat laboratorul de medicină nucleară, pentru care am achiziţionat deja echipamente dintre cele mai performante şi, tot în primăvară, vom finaliza blocul operator destinat intervenţiilor chirurgicale oncologice. Ne lipsea acest spital atât de necesar bolnavilor de cancer, un spital care să asigure atât un tratament de cel mai înalt nivel, cât şi un confort sporit”, a declarat preşedintele Flutur.
Ministerului Sănătății urmează să finanțeze și viitoarea Secție chirurgie vasculară și Secție Neurochirurgie, pentru care se va supraînălța corpul E al Spitalului Județean Suceava.
Este o investiție de 20 milioane lei. Secțiile vor asigura tratamentul complex al pacienților, continuitatea îngrijirilor și monitorizarea tratamentului și îngrijirilor acestora; vor fi prevăzute cu paturi de spitalizare de zi și cabinete de consultații. Aici vor fi tratați atât pacienți copii, cât și pacienți adulți.
Nu în ultimul rând, s-a obținut și avizul pentru construirea unui Spital de copii la Suceava. “Va fi un spital cu 360 de paturi pe care îl vom ridica în curtea spitalului vechi. Va fi un spital monobloc în care vom include și o maternitate. Aveam nevoie de avizul Ministerului Sănătății pentru că acest obiectiv este prins în Lista sinteză de la Compania Națională de Investiții – CNI. Pentru județele Suceava și Botoșani, pentru întreaga zonă, construirea acestui Spital de copii la Suceava este un lucru extraordinar. Vom avea un spital care să trateze copiii la Suceava, fără a fi nevoiți să meargă la Iași, Cluj-Napoca sau București”, a mai precizat Gheorghe Flutur.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.