Medicina de familie se află într-un cadru legislativ în continuă evoluție, iar regulile de prescriere a rețetelor compensate se actualizează frecvent. Acest ghid detaliat, actualizat pentru anul 2025, vă oferă informații esențiale despre noile modificări legislative și procedurale, despre codurile de boală și categoriile de compensare, diferențele de reguli pentru diverse categorii de pacienți, pașii corecți în prescrierea electronică.
Profesioniștii din sănătate subliniază importanța vaccinării anti-pneumococice și antigripale în sezonul infecțiilor respiratorii

Vaccinarea este esențială pentru protejarea persoanelor vulnerabile, cum ar fi cei peste 65 de ani și pacienții cu afecțiuni cronice.
Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Națională de Medicina Familiei lansează un apel către profesioniștii din domeniul medical pentru a prioritiza educarea pacienților cu privire la importanța vaccinării anti-pneumococice și antigripale, mai ales în această perioadă a anului, caracterizată de o incidență crescută a infecțiilor respiratorii.
Vaccinările reduc riscul de complicații severe și deces
Potrivit specialiștilor, vaccinările reduc riscul de complicații severe și deces, contribuind la scăderea numărului de spitalizări și la reducerea presiunii asupra sistemului de sănătate. În plus, prin consolidarea imunității de grup, vaccinarea ajută la protejarea indirectă a celor care nu se pot vaccina.
Reprezentanții celor trei societăți medicale subliniază că rolul medicilor este crucial în promovarea acestui act preventiv. Ei recomandă discuții active cu pacienții despre beneficiile vaccinării, astfel încât fiecare persoană eligibilă să fie informată corect și să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Vaccinarea poate fi prescrisă de orice specialitate medicală aflată în contract cu casele de asigurări de sănătate, dar planificarea acesteia trebuie realizată în colaborare cu medicul de familie.
„Vă mulțumim pentru dedicarea și eforturile dumneavoastră continue de a menține sănătatea comunităților pe care le servim”, au transmis Prof. Dr. Ovidiu Chioncel, Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălțan și Dr. Dina Mergeani, în numele organizațiilor pe care le reprezintă.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.
Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.