Primul tratament neinjectabil indicat în caz de hipoglicemie severă

Tratamentul neinjectabil este destinat pacienților cu vârsta de peste 4 ani diagnosticați cu diabet.

Comitetul European Medicines Agency (EMA) pentru medicamente de uz uman (CHMP) a recomandat acordarea autorizației de punere pe piață în UE pentru primul tratament cu glucagon neinjectabil indicat în caz de hipoglicemie severă (nivel scăzut de glucoză în sânge).

Controlul hipoglicemiei în diabet

Hipoglicemia reprezintă principalul factor limitativ in managementul glicemic al diabetului zaharat tip 1 și al diabetului zaharat tip 2:

Hipoglicemia severă este o gravă complicație acută a diabetului, care apare în momentul în care conținutul de zahăr din sânge scade până la un nivel în care pacientul devine confuz sau își pierde cunoștința, necesitând asistență din partea altei persoane.

Fără intervenție, hipoglicemia severă poate produce consecințe grave, printre care comă, reacții adverse cardiovasculare și chiar deces.

Administrarea glucagonului

Glucagonul ridică nivelurile de zahăr din sânge prin stimularea eliberării în sânge de glucoză stocată în ficat. Acesta are efect opus insulinei, care reduce nivelurile de glucoză din sânge.

În prezent, glucagonul injectabil este singura opțiune de tratarea a nivelurilor extrem de scăzute de zahăr din sânge în exteriorul unui spital sau unități de urgență. Utilizarea acestuia necesită de obicei instruire specială deoarece, înainte de a putea fi administrat la pacient prin injecție subcutanată sau intramusculară.

Opinia EMA constituie o etapă intermediară în procesul de punere a acestuia la dispoziția pacientului. În momentul de față, această opinie urmează trimisă către Comisia Europeană în vederea adoptării unei decizii privind acordarea autorizației de punere pe piață valabile la în întreaga UE.

Odată acordată această autorizație, la nivelul fiecărui stat membru se vor lua deciziile privind prețul și rambursarea, pe baza rolului potențial/utilizării medicamentului în contextul sistemului național de sănătate al țării respective.

În România, administrarea glucagonului în hipoglicemiile severe este conformă cu ghidul 2016 de îngrijire a pacientului cu diabet zaharat (Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii pentru Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice):

Recomandări standard:

Glucoza (15 -20 gr) este tratamentul preferat la persoanele conștiente cu hipoglicemie. Tratamentul trebuie repetat dacă la 15 minute de la administrarea glucozei valorile glicemiei se mențin scazute. Odată ce valorile glicemice revin la normal persoana trebuie să consume o gustare sau o masă pentru a reduce riscul apariției unei hipoglicemii (C).

Glucagonul se recomandă a fi prescris tuturor pacienților cu risc semnificativ de hipoglicemie severă (C).

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.