Primul medic român infectat cu coronavirus / 30 de cazuri confirmate la nivel național

Un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat în această dimineață, al 30-lea caz la nivel național. Este vorba de o femeie, 43 ani, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota.

Potrivit Grupului de comunicare strategică, femeia este din București și a fost medicul gastroenterolog al ofițerului în rezervă, angajat al ADP sector 4 internat la Gerota și care a ascuns că a fost în Israel, zonă roșie.

România se află acum în scenariul doi imaginat de autorități (26-100 pacienți). Marți seară, în timpul ședinței de Guvern, Victor Costache, ministrul Sănătății, a dat asigurări că scenariul doi reprezintă încă o răspândire sporadică a coronavirusului și nu implică motive grave de îngrijorare.

Mai mult, ministrul a transmis că România se află încă departe de situația din Italia sau Germania.

Luni, a fost confirmată infectarea unui bărbat de 60 de ani, fost ofițer MAI, internat la spitalul „Dimitrie Gerota”, despre care nu se știa că ar fi călătorit într-o zonă de risc și nici nu ar fi avut simptome specifice. Ulterior, s-a aflat că bărbatul ar fi călătorit recent în Israel. El este și angajat la DSP Sector 4, unde a împărțit mărțișoare de 1 martie, iar în urma anchetei epidemiologice 120 de persoane au fost izolate la domiciliu.

În același timp, spitalul Gerota a fost închis, iar toate persoanele din instituție – personal medical și pacienți – sunt testate.

Actualizare
Încă un caz de COVID-19 a fost confirmat, miercuri, 11 martie, în România, în Iași. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 42 de ani, care s-a întors în țară pe 2 martie, din Veneția. A prezentat simptome două zile mai târziu, iar pe 10 martie a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase. Numărul cazurilor confirmate este 31.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.