Medicii de la Spitalul Judeţean Buzău au decis marţi dimineaţă transferul unui copil de un an şi jumătate la Spitalul Matei Balş din Capitală, după ce a fost diagnosticat la testul rapid cu gripă de tip A.
Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, marţi dimineaţă, la Urgenţe pediatrie a fost adusă o fetiţă de un an şi jumătate, care prezenta febră, nas înfundat şi tuse.
Testul rapid a arătat că fetiţa ar avea virus gripal de tip A. pentru că avea febră mare şi respirA cu dificultate, fetiţa a primit mai întâi tratament de scădere a temperaturii şi a primit oxigen, după care medicii au decis să o transfere la Spitalul Matei Balş din Capitală.
Două decese datorate gripei au fost confirmate până în prezent de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile
Săptămâna trecută, la Buzău, o femeie de 47 de ani a murit în Spitalul Judeţean Buzau, potrivit informatiilor de agentia News.ro. Atunci când s-a prezentat la spital, i s-a efectuat test rapid care a indicat prezenţa virusului gripal de tip A. După câteva zeci de ore de la internare, femeia a murit.
DSP Buzău a demarat o anchetă după acel caz şi a prelevat probe de la toate persoanele din familie cu care bolnava a intrat în contact, probe care au fost trimise la Bucureşti.
Luna trecuta, un barbat in varsta de 54 de ani din jud. Dambovita a decedat, acesta fiind infectat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, avand condiții medicale pre-existente, dar nevaccinat anti-gripal.
Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), deși circulaţia virusurilor gripale evolueză cu intensitate scăzută, cazurile fiind sporadice, se înregistreză o creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii acute, de 6,3% (91.423 faţă de 85.976).
Este bine să fim izolați la domiciliu dacă este o formă ușoară sau medie, iar formele grave beneficiază de spitalizare. Neapărat trebuie să ne adresăm medicului de familie sau pediatrului, pentru că administrarea de antibiotice nu este în niciun fel binefăcătoare în cazul unei infecții cu virusuri.
– prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.