Premieră într-un spital românesc: O platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială va funcționa, de mâine, la Timișoara

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara va beneficia, începând de mâine, de o aplicație care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială.

Startup-ul MedTech XVision introduce o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială, în premieră în România, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara. Lansarea va avea loc joi, 30 ianuarie, în amfiteatrul B al spitalului, în cadrul unui eveniment deschis medicilor și presei.

Introducerea platformei în această unitate spitalicească are loc după derularea unui proiect pilot pe o perioadă de un an care a avut scopul de a îmbunătăți algoritmii folosiți în analiza radiografiilor și de a eficientiza procesul de interpretare imagistică, prin prioritizarea cazurilor cu patologii depistate prin intermediul platformei XVision. Pentru acest proiect, echipa XVision a lucrat cu cea de radiologi ai spitalului, coordonată de Profesorul Florin Bîrsășteanu.

Aplicația permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în prezent. În prezent, cu ajutorul său, pot fi generate date aferente exclusiv zonei toracale, urmând să fie dezvoltată pentru a putea furniza informații pentru radiografii ale membrelor superioare și inferioare și, ulterior, pentru CT-uri și RMN-uri.

Platforma este testată în prezent și de alte spitale din Timișoara, Oradea și București.

A fost un an foarte bun pentru noi, atât în ceea ce privește dezvoltarea tehnică a platformei, cât și implementarea acesteia în spitale. În 2020 focusul va fi pe extinderea noastră în cât mai multe spitale publice și private din România și planificăm, de asemenea, extinderea pe piețele internaționale. Dorim să avem o relație cât mai strânsă cu medicii din spitalele cu care colaborăm. Aceștia au un rol vital în dezvoltarea și îmbunătățirea platformei. La rândul său, aplicația XVision le facilitează munca, asigurându-le un grad și mai mare de acuratețe în interpretarea rezultatelor
– Ștefan Iarca, co-fondator XVision

În 2019, pentru munca de cercetare depusă în vederea aplicării inteligenței artificiale în radiologie, dr. Marius Mihail Bența, parte a echipei XVision, a primit premiul „Gheorghe and Claudia Mateescu”, acordat de ISMRM (International Society of Magnetic Resonance in Medicine) România, în cadrul Congresului SRIM (Societatea de Imagistică din România).

Medicii care doresc să testeze platforma își pot face un cont de demo pe www.XVision.app unde pot încărca radiografii pulmonare pentru a fi analizate.

Invitatie eveniment lansare XVision

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator


Premieră într-un spital românesc: O platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială va funcționa, de mâine, la Timisoara | Managementul Calității în Sănătate / Quality Management in the Health Car - 2020-02-06 08:34:40

[…] a lucrat cu cea de radiologi ai spitalului, coordonată de Profesorul Florin Bîrsășteanu” https://medic24.ro/premiera-intr-un-spital-romanesc-o-platforma-medicala-care-analizeaza-radiografii… Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara va beneficia, […]