Pentru jumătate dintre pacienții români fără donator înrudit nu există alternative pentru transplantul de celule stem

În 2017, 30.000 de pacienţi din Uniunea Europeană au beneficiat de un transplant de celule stem. În fiecare an, în România, la 100.000 locuitori sunt diagnosticați 3 pacienți cu cancere de sânge

În 2017, 30.000 de pacienţi din Uniunea Europeană au beneficiat de un transplant de celule stem.

Potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, cele mai multe cazuri de transplant au fost în Germania (7.700), Franţa (5.500), Italia (5.100) şi Marea Britanie (3.800).

Ajustată la populaţia statelor membre, rata transplanturilor de celule stem este cea mai mare în Luxemburg, cu 19,8 cazuri de transplant de celule stem la 100.000 de locuitori, urmat de Germania (9,3), Italia (8,5), Franţa (8,3), Suedia (8,1) şi Lituania (8).

La polul opus, sunt Malta şi Slovenia, ţări unde în 2017 nu s-a înregistrat niciun caz de transplant de celule stem, urmate de România cu o rată de 1,6 cazuri de transplant de celule stem la 100.000 de locuitori, Bulgaria (2) şi Cipru (2,3).

În cifre absolute, în anul 2017 în România au fost înregistrate 320 de cazuri de transplant de celule stem, mai multe decât în Irlanda şi dublu faţă de numărul înregistrat în România în anul 2014.

Transplantul este șansa de vindecare pentru mulți pacienți cu cancere de sânge

”Șansa unui pacient de a găsi un donator compatibil este mai mare în rândul persoanelor din țara de origine, de aceea este mare nevoie ca tot mai mulți români să se înscrie în Registru.” spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

”Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar înscrierea în Registrul Donatorilor se face online. Nu trebuie decât să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să completați un formular cu datele personale de contact și noi vă expediem acasă un kit de raclaj bucal cu instrucțiuni de folosire – este foarte ușor să vă recoltați singuri probele și durează doar 5 minute. Dumneavoastră ne trimiteți kitul înapoi împreună cu consimțământul și un chestionar medical completate și semnate, noi facem analizele și dacă totul este în regulă, vă anunțăm că ați devenit un potențial donator de celule stem hematopoietice. Din acel moment tot ce trebuie să faceți este să așteptați să fiți contactat. Este foarte posibil să nu vă contactăm niciodată, dar dacă ați putea fi șansa la viață pentru cineva?”

Dr. Aurora Dragomirișteanu, Director General, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Potrivit Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice:

  • La fiecare 35 de secunde, undeva în lume, cineva este diagnosticat cu cancer de sânge.
  • În fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei. Mulți dintre ei nu îl găsesc niciodată.
  • În peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei.
  • Pentru aproape 50% dintre pacienții români care nu au donator înrudit, nu există în prezent donatori compatibili nicăieri în lume și nu au șansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viața.
  • În fiecare an, în România, la 100.000 locuitori sunt diagnosticați 3 pacienți cu cancere de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.
Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro


 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.