O secție modernă pentru tratarea marilor arși va fi amenajată la Spitalul Bagdasar Arseni

O nouă secție destinată tratamentului arsurilor grave va fi amenajată în corpul B al Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar- Arseni, pe o suprafață de 395 de mp.

Special reconfigurată pentru asigurarea tuturor funcțiunilor medicale, în condiții de maximă siguranță, secția va cuprinde două săli de operație, politraumă și chirurgie estetică, o sală de pansamente, una pentru tratamentul arsurilor, spații de sterilizare precum și trei rezerve cu câte un pat, dotate cu aparatură de ultimă generație și în care pacienții cu arsuri grave vor putea fi tratați la cele mai înalte standarde. Totodată, va fi amenajată și o sală de operații pentru urgențe, care va putea fi utilizată și de alte specialități, în funcție de necesitate.

3.827.390 lei fără TVA este valoarea totală a investiției Primăriei Sectorului 4 în această Unitatea Funcțională pentru Arsuri, care la finalizarea lucrărilor (estimate a fi realizate în 12 luni de la ordinul de începere, dat în luna decembrie a anului trecut) va putea îndeplini toate cerințele necesare conform celor mai recente standarde internaționale de calitate a actului medical. Din această sumă, aproximativ 1.000.000 de lei reprezintă valoarea utilajelor și echipamentelor tehnologice de ultimă generație (spre exemplu, o centrală tratare aer igienică, în valoare de aproximativ 450.000 de lei).

Totodată, sălile de operații vor avea pereți și tavane din inox, toate suprafețele urmând a fi realizate din panouri tratate antiseptic pe bază de compuși din ioni de argint, eficienți împotriva celor mai periculoase și răspândite tipuri de bacterii. Mai mult, rezervele vor avea pereți vitrați, care să permită controlul vizual al pacienților.

Pentru menținerea condițiilor maxime de igienă, se va realiza un sistem de control acces, cu scopul reducerii traficului non-steril pe suprafața secției precum și un sistem modern de detecție a incendiilor. Acesta va presupune montarea unei centrale de detecție moderne precum și suplimentarea detectorilor de incendiu.

În noua secție va lucra personal medical dedicat, iar dotarea acesteia cu aparatură, în valoare de aproximativ 3.000.000 de euro, este asigurată printr-un contract al Ministerului Sănătății cu Banca Mondială. Dotările vor include diferite tipuri de echipamente (paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie) precum și un Laser Dopler pentru diagnosticarea în profunzime a arsurilor.

În paralel, are loc și modernizarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic „Bagdasar – Arseni”.

În prezent, Unitatea de Primiri Urgențe, aflată la parter, funcționează impropriu, din cauza numeroaselor căi de acces spre interiorul spitalului, folosite inclusiv de către persoane neinternate și care transformă acest spațiu într-o zonă mixtă de așteptare și de urgență, fapt ce duce la numeroase probleme de igienă și chiar la situații conflictuale cu cadrele medicale, având repercursiuni asupra calității actului medical.

În urma lucrărilor de reconfigurare și reamenajare, care au ca termen de finalizare sfârșitul acestui an, se va realiza o nouă sală de așteptare, un spațiu dedicat pentru registratură și triaj, dincolo de care accesul va fi permis doar personalului medical și pacienților internați însoțiți.

Totodată, în imediata vecinătate a triajului se va amenaja o zonă de decontaminare, urmând ca secția urgențelor minore să fie precis delimitată, iar cea a urgențelor majore să fie extinsă. Mai mult, condițiile de igienă vor fi net îmbunătățite și prin prisma materialelor folosite. Astfel, pereții vor fi realizati din materiale tratate antiseptic, cu finisaje rezistente la dezinfectați, fără asperități care să rețină praful, negeneratoare de particule care pot rămâne suspendate în aer, peste care se vor aplica vopsele lavabile antibacteriene. Valoarea totală a investiției este de 4.588.188 lei fără TVA.

De asemenea, parcarea din curtea Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni” a fost amenajată de Primăria Sectorului 4.

Urmare a unei investiții de 1.640.000 lei și având o suprafață de 7.200 de mp, noua parcare amenajată în curtea spitalului oferă cadrelor medicale dar și pacienților 215 locuri de parcare.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator