O nouă secție de terapie intensivă pentru nou-născuții din Satu Mare

Un compartiment modern de terapie intensivă va fi înființat și dotat cu aparatură modernă în cadrul SPitalului Județean din Satu Mare. Proiectul este finanțat cu fonduri europene.

Potrivit directorului Spitalului Județean Satu Mare, segmentul specializat pe terapia intensivă a nou-născuţilor va fi o colaborare între secțiile nou-născuți și terapie intensivă.

„La Satu Mare vor fi cumpărate cinci kit-uri de ventilaţie pentru terapia intensivă a adultului şi nou născutului. Un kit de ventilaţie se compune din ventilator, monitor, injectomat, infuzomat, pat de reanimare special pentru pacienţii aflaţi în stare critică, echipament medical specific pentru secţia de neonatologie, incubatoare şi dispozitive în anexă pentru nou-născuţi, respectiv echipamente pentru asistenţa în regim de urgenţă a copiilor pentru camera de gardă din Tăşnad, care este punctul de urgenţă al localităţii. Noi sperăm ca prin aceste echipamente să reuşim să creştem calitatea actului medical. Aceste echipamente sunt tot timpul necesare, apar noi configurări tehnologice, noi parametri în îngrijirea bolnavilor, care, dacă nu sunt asistaţi tehnic de echipamente şi dispozitive corespunzătoare, scad în eficienţă (…) Acest demers trebui început cu updatarea structurii medicale a spitalului, care va avea un segment specializat pe terapia intensivă a nou-născuţilor. Terapia intensivă a nou-născuţilor este un segment foarte sensibil şi, practic, este o specializare distinctă în cadrul specialităţii terapie intensivă. Acest lucru se va realiza în comun între secţia de Terapie Intensivă, respectiv secţia de Neonatologie, pentru că anumite servicii medicale pe partea de terapie intensivă se desfăşoară deja în secţia de Neonatologie, vorbim de născuţii prematuri, care sunt asistaţi pe Terapie Intensivă în acele incubatoare speciale”
– Adrian Marc, director Spitalul Județean Satu Mare

În momentul de faţă, nou-născuţii în stare gravă sunt transportaţi la un spital din Oradea, însă după deschiderea compartimentului nou, vor putea fi trataţi la Satu Mare.

„Pentru cazurile dificile şi mai grave suntem arondaţi Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea, acolo merg cu maşină de transport, cu incubator pe ambulanţă. Ne străduim foarte mult ca, prin ridicarea acestui nivel de terapie intensivă la nou-născuţi, să creştem puţin şi acreditarea spitalului pentru că este una dintre condiţiile de acreditare pe o treaptă superioară. Eu sper ca specialiştii care vor lucra în acest proiector deprinde şi vor perfecţiona acele tehnici de îngrijire pentru nou născuţi, noi le vom oferi tot substratul necesar inclusiv cel pe infrastructură medicală”, a mai spus Marc.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.