Noile ambulanțe SMURD sunt operaționale din luna octombrie în București-Ilfov

Mașinile SMURD operaționale în zona București-Ilfov au fost înlocuite cu ambulanțe noi în această lună. A fost dublat numărul de echipaje, astfel încât timpul de răspuns la cazurile urgente va fi redus.

Achizitia ambulantelor SMURD s-a realizat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Proiectul „Viziune 2020”, in cadru ISU B-IF fiind recepționate 55 ambulanțe tip B și 10 ambulanțe tip C. Investiția totală în cele 65 de ambulanțe s-a ridicat la 5.775.000 euro.

Noile ambulanțele SMURD vor înlocui ambulanțele existente, care prezintă un grad ridicat de uzură, cele mai multe dintre acestea fiind în exploatare din anul 2008, atunci când a fost implementat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, pe cale rutieră, în municipiul București și județul Ilfov.

Acest demers de înnoire a flotei de autospeciale pentru acordarea primului ajutor calificat vizează și extinderea numărului de echipaje (SMURD tip B), pe care ISU B-IF le are în prezent în intervenție, astfel că începând de astăzi vor fi zilnic în intervenție 40 de astfel de resurse, la care se vor adăuga în scurt timp și ambulanțele de terapie intensivă mobilă (SMURD tip C).

Operaționalizarea SMURD București s-a realizat în luna mai 2008, cu zece ambulanțe, care în primul an de activitate au gestionat 17.466 de intervenții. Numărul de intervenții a crescut progresiv în cei 11 ani, până la un total de 723.733.

S-au livrat 55 de ambulante de tip B si 10 ambulante de tip C, sunt ambulantele care urmeaza sa inlocuiasca integral parcul auto care functioneaza din 2007-2008 in Bucuresti. S-a dublat numarul de masini ce deservesc zona Bucuresti – Ilfov. Din 16 vom ajunge la peste 30 de masini functionale in Bucuresti, plus cinci de terapie intensiva. Numarul interventiilor pe care le va rezolva SMURD-ul va creste, in sprijinul serviciului de ambulanta. Va fi redus timpul de reactie pentru urgente. Atrag atentia ca aceste masini nu sunt pentru codurile verzi si pentru cazurile ce nu reprezinta urgenta. Nu sunt pentru cazurile de febra, pentru „raceli”, ce vor ramane la cazurile verzi. Si ele vor fi preluate, dar nu prioritar.
– Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență

Pe înțelesul tuturor. Ce dotări are o ambulanță SMURD

Cum sunt clasificate unitățile mobile SMURD

Echipajul de prim-ajutor cu capacitate de evacuare a victimei (PA-T)

 • mijlocul utilizat: ambulanţe tip B2 sau nave;
 • minimum 3 persoane: 2 salvatori cu instruire paramedicală, un conducător al mijlocului de intervenţie cu instruire paramedicală;

Echipaj de terapie intensiva mobila (TIM)

Unitatea mobila de reanimare si terapie intensiva:

 • mijlocul utilizat: ambulanţe tip C1;
 • minimum 4 persoane:
  • un medic de urgenţă sau un medic de anestezie terapie intensivă (specialist sau rezident cel puţin în semestrul II al anului III de rezidenţiat, cu acordul directorului programului de rezidenţiat ori al îndrumătorului, în cazul rezidenţilor în anestezie terapie intensivă, cu experienţă spitalicească continuă, instruit în utilizarea medicaţiei anestezice);
  • un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă cu experienţă spitalicească în manevrele de urgenţă şi terapie intensivă şi utilizarea medicaţiei anestezice;
  • o persoană cu pregătire paramedicală care a absolvit cursul de prim ajutor calificat şi de lucru în cadrul unui echipaj medical de urgenţă;
  • un conducător auto pompier care a absolvit cursul de prim ajutor calificat sau un conducător auto ambulanţier;
Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator