Modificări în protocolul de prescriere în hepatita cronică virală și ciroza hepatică

Începând din această lună, pacienții cu hepatite cronice pot fi tratați cu medicamentele necesare, în baza rețetelor compensate eliberate de la cabinetul medicilor de familie fără ca acești medici să fie sancționați profesional și pecuniar, cum era până acum.

Societatea Națională de Medicina Familiei / Medicină Generală (SNMF), după demersuri insistente și perseverente în relație cu Ministerul Sănătății, a reușit modificarea „Protocolului de prescriere în Hepatita cronică virală și Ciroza hepatică cu VHB”. În noua variantă a acestui protocol se prevede:

„Medici prescriptori
Initierea terapiei poate fi facuta doar de medicii din specialitatea gastroenterologie, boli infecţioase, nefrologie (doar pentru pacienţii cu afectare renală consecutivă infecţiei cu virusuri hepatitice), gastroenterologie pediatrică şi pediatrie cu supraspecializare/ competenţă/ atestat în gastroenterologie pediatrică.

În cazul tratamentului cu analogi nucleotidici/nucleozidici in baza scrisorii medicale emisa de medicul de specialitate, medicul de familie poate continua prescrierea, in dozele si pe durata prevazuta in scrisoarea medicala.”

Noul protocol face parte din Lista protocoalelor terapeutice aprobate prin ordinul MS/CNAS nr 1301/500/2008 cu modificarile si completarile ulterioare (paginile 1018 – 1052) ‐ actualizată și publicată în M. O. nr 12 bis / 9 ianuarie 2020 (http://www.cnas.ro/media/pageFiles/Protocoale%20%20terapeutice%20ian.%202020.pdf).

”Modificările din protocol reușesc să repare o nedreptate atât față de dreptul pacientului la un tratament esențial pentru boala lui cât și față de prestigiul profesional al medicilor de familie. Pentru SNMF, organizația profesională reprezentativă a medicilor de familie, modificarea protocolului este un succes care ne motivează în lupta pentru binele pacientului și pentru recunoașterea profesională la adevărata valoare a medicilor de familie. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru deschiderea arătată prin această modificare față de problemele medicilor de familie.”, precizează într-un comunicat dr. Dina Mergeani, președinte SNMF.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator