Analiză detaliată a bunelor practici pentru medicii de familie în gestionarea depresiei și anxietății: prevenție, screening, tratament și abordare integrată.
Ministerul Sănătății din Republica Moldova achiziționează un lot de vaccin anti-meningococic

Ministerul Sănătății din Republica Moldova a inițiat procedura de achiziție a unui lot de vaccin împotriva infecției meningococice.
Pentru achiziționarea serului, Compania Națională de Asigurări în Medicină din R. Moldova va aloca peste 250.000 de euro.
Vaccinul va fi administrat prioritar copiilor, începând cu vârsta de două luni, la solicitarea părinților. În Republica Moldova, în ultimii zece ani, au fost înregistrate peste 220 de cazuri de infecție meningococică, 60% dintre acestea fiind la copii cu vârsta sub doi ani. În aceeași perioadă, rata mortalității a fost de 23%, ceea ce înseamnă peste 50 de decese.
Conform datelor Ministerului Sănătății din R. Moldova, citate de Moldpres, în primele două luni ale anului 2025, cinci copii cu vârste între un an și nouă ani au fost diagnosticați cu această infecție.
Boala meningococică bacteriană este o infecție severă provocată de bacteria Neisseria meningitidis, care poate duce la meningită sau septicemie. Deși majoritatea pacienților se recuperează complet, boala poate lăsa efecte pe termen lung, precum pierderea auzului, probleme de memorie și coordonare. Dacă nu este tratată la timp, poate avea o evoluție rapidă, punând viața în pericol.
Infecția meningococică se transmite prin picături de salivă sau prin obiecte recent contaminate, fiind favorizată de spațiile aglomerate și contactul prelungit cu persoanele infectate. Copiii sunt cei mai vulnerabili la această boală, în special cei cu vârsta sub cinci ani.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.
Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.