Medicina, între știință și tehnologie: scurt timeline al celor mai noi inovații utilizate în centrele medicale

Care sunt cele mai noi inovații în domeniul medical. Dispozitive inteligente, colectarea datelor despre pacienți, medicina anului 2020.

Saltul tehnologic din ultimii ani – în special în domeniile inteligenței artificiale (AI) și IT&C își face simțită prezența inclusiv în domeniul medical.

Iată doar câteva exemple de spitale și centre medicale ce utilizează cu succes tehnologiile de ultimă generație.

Scurt timeline al inovației în medicină

În 2003, Universitatea din Maryland Medical Center a folosit pentru prima dată roboți pentru a livra medicamente la unitățile terapie intensivă.

În 2012, Palomar Medical Center făcea istorie utilizând dispozitive capabile să transmită wireless semnele vitale ale pacienților în sistemul centralizat de date al spitalului.

În 2015, Spitalul Universitar Kuopio introduce sistemul Ascom Myco în unitatea sa de terapie intensivă neonatală. Sistemul a fost proiectat special pentru comunicări și task management, contribuind la creșterea eficienței actului medical.

Potrivit proiectanților, medicii care îl utilizează și-au dorit:

  • Să aibă capacitatea de a primi alerte și informații despre pacient direct pe un telefon personal.
  • Să își poată finaliza sarcinile fără întreruperi – mai ales acolo unde se dovedește că un coleg a răspuns deja.
  • Să aibă un loc de muncă unde informațiile să vină la personal, nu invers; un loc de muncă în care timpul petrecut în regăsirea informațiilor ar putea fi în schimb cheltuit pacienților.

În martie 2019, au fost publicate rezultatele studiului Apple heart, efectuat pe 400.000 de pacienți. Studiul a dovedit capacitatea dispozitivelor de tip smart watch de a înregistra date fiziologice și a avertiza asupra riscului de apariție a fibrilației atriale.

„Furnizorii de soluții digitale trebuie să lucreze în colaborare cu partenerii din de sănătate […] Aceasta va ajuta nu doar la o mai bună îngrijire a pacienților, dar va genera costuri medicale mai scăzute și tratamente mai personalizate” – Karen Taylor, Directorul Centrului britanic pentru soluții de sănătate Deloitte

Având în vedere că personalul medical își petrece o cantitate considerabilă din timp pentru sarcini de documentare, administrare și coordonare, un parteneriat puternic între industria IT și industria medicală poate veni atât în sprijinul medicilor cât, mai ales, în sprijinul pacienților.

Further reading:

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator