Îngrijirea picioarelor la pacienții cu diabet zaharat în perioada iernii

Sfaturi utile pentru cei cu diabet zaharat. Îngrijirea picioarelor în sezonul rece poate preveni complicațiile la nivelul piciorului.

În sezonul rece, purtarea îndelungată a încălțămintei de iarnă poate duce la ulcerații și la alte complicații în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Pacienții cu diabet zaharat și complicații neurologice necesită îngrijire specială în perioada sezonului rece. În caz contrar, există riscul de agravare a simptomelor neuropatiei diabetice ducând până la amputații.

Într-un comunicat al Asociației de Podiatrie se arată că numărul amputațiilor asociate diabetului ar putea fi redus cu 80%, dacă persoanele cu diabet și complicații la nivelul picioarelor ar beneficia de o îngrijire completă, care include asistență podiatrică de specialitate, asistență realizată de personal cu pregătire specifică.

„Persoanele cu diabet zaharat și cu complicații neurologice (neuropatie diabetică), precum și cu risc crescut de apariție a sindromului de picior diabetic, trebuie să aibă și mai multă grijă de felul în care își îngrijesc picioarele în sezonul rece. Degerăturile sunt cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în timpul iernii și oricine poate suferi degerături, iar persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită acestui aspect. Dacă sunt abordate necorespunzător sau ignorate, degerăturile pot conduce la apariția unor infecții și chiar la amputații. De aceea, în această perioadă este nevoie de o monitorizare și mai atentă a picioarelor, pentru a identifica din timp eventuale leziuni specifice și a asigura astfel îngrijirea necesară”

Conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociația de Podiatrie

Potrivit statisticile actualizate la nivelul anului 2014, în România erau aproximativ 2 milioane de adulți din România care suferă de diabet 1.

Datele finale ale studiului PREDATORR indică o prevalență crescută a diabetului
zaharat şi a prediabetului, cu o valoare dublă față de estimările anterioare. De asemenea, prevalenţa supraponderii şi a obezităţii este cu mult peste estimările anterioare, fapt care explică parţial prevalenţa crescută a diabetului şi a prediabetului. În acest context se impun, de urgentă, măsuri de implementare a Programelor naționale de prevenție a patologiei metabolico-nutritionale în populația generală a României”

Prof. dr. Maria Moţa, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2

Îngrijirea picioarelor la persoanele cu diabet zaharat

Pentru a-și proteja picioarele, persoanele cu diabet și complicații la nivelul membrelor inferioare trebuie să respecte câteva reguli simple, precum:

  • Să-și verifice zilnic piciorul pentru a vedea dacă sunt eventuale leziuni sau vânătăi.
  • Atunci când fac baie, temperatura apei trebuie să fie de maximum 35 de grade.
  • Baia prea fierbinte poate duce la arsuri, în situația în care nervii sunt afectați.
  • Să nu folosească obiectele metalice precum lamele.
  • Baia nu trebuie să dureze mai mult de trei minute, pentru că altfel pielea se înmoaie prea mult.
  • Unghiile de la picioare trebuie tăiate o dată sau de două ori pe săptămână. În cazul în care apar probleme trebuie consultat un specialist.
  • Să poarte încălțăminte adecvată, astfel încât pantoful să nu fie prea strâmt sau prea lung.
  • Probarea încălțămintei de iarnă noi la persoanele cu picior diabetic se face la sfârșitul zilei, nu dimineața.

Diabetul zaharat – mai ușor de prevenit decat de tratat

Medicii atrag atenția că principalul mijloc de prevenire a apariției diabetului de tip II este o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos.

„Așa cum se știe, e mai ușor să previi decât să vindeci, de aceea prevenția este cea mai importantă armă împotriva diabetului de tip II – cea mai frecventă formă de diabet. Iar prevenția, așa cum subliniază și Federația Internațională de Diabet înseamnă și o alimentație sănătoasă. Până la 70% din cazurile de diabet de tip II ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată și activitate fizică, spune IDF. Tocmai de aceea, este esențial ca rolul nutriției corecte în lupta contra diabetului să nu fie neglijat. Pe lângă prevenție, alimentația sănătoasă contribuie la un control eficient al diabetului zaharat, ceea ce înseamnă o calitate a vieții mai bună pentru persoanele cu diabet”

Prof. dr. Cristian Serafinceanu, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Diabetul zaharat pe înțelesul tuturor

Diabetul 3 reprezintă un grup de tulburări metabolice caracterizate de nivele crescute ale glicemiei, induse de anomalii în secreția de insulină și/sau sensibilitatea la insulină.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce suficientă insulină (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie.

Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie ce permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie.

În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.

Incapacitatea de a produce insulina sau de a o utiliza eficient duce la nivele crescute de glucoză în sânge (hiperglicemie).

Referințe privind prevalența diabetului zaharat în România:

  • 1. Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR)
  • 2. Societatea Român de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – https://www.srdnbm.ro/

Further reading

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator