Numărul total al îmbolnăvirilor de rujeolă a ajuns la 18.996, dintre care 64 de decese.
Potrivit informațiilor comunicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în perioada 23.12.2019 – 10.01.2020, au fost raportate înca 88 de cazuri nou confirmate de rujeolă, în 9 judeţe, dintre care 29 în Neamţ. S-au mai înregistrat îmbolnăviri în judeţele Sălaj 18, Suceava 16, Satu Mare 11, Braşov 10 şi câte unul în Dâmboviţa, Dolj, Mehedinţi şi Timiş.
”Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 10.01.2020, este 18 .996, din care 64 de decese”, a anunţat CNSCBT.
Potrivit statisticilor, 17.454 de cazuri s-au înregistrat la pacienţi care nu s-au vaccinat deloc, 5.885 fiind copii din grupa de vârstă 1 – 4 ani.
Potrivit dr. Tudor Ciuhodaru, rujeola este extrem de contagioasă. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile.
„Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea. Sursa este persoana infectată. Nu există purtători sănătoşi. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Simptomele pot aparea între 7-18 zile din momentul infectării iar printre cele definitorii se numără febra înaltă (ce se normalizează în câteva zile) şi erupţia ca focul. Petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față (în prima zi), pe gât (a doua zi), urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul iar în momentul în care erupția cuprinde membrele, încep să pălească petele de la nivelul feței, ele retrăgându-se în ordinea în care au apărut”, a explicat medicul pe pagina sa facebook.
Tipic pentru rujeolă este apariţia semnului Koplik: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor.
Tratamentul se face obligatoriu în condiţii de izolare şi este simptomatic şi de suport. Se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare (aport crescut de apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri). Scăderea temepraturii se poate face cu medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în niciun caz aspirină (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal) sau prin alte metode (băi răcite progresiv, împachetări).
Medicamentele, dozele și ritmul de administrare sau alte soluţii terapeutice stabilesc întotdeauna de către medic.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.