În ce condiții pot fi accesate gratuit serviciile oferite de spitalele private

Pacienţii care vor merge la spitalele private în cadrul programelor naţionale ale Ministerului Sănătăţii nu vor trebui să plătească, susține ministrul sănătăţii, Victor Costache.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, pentru B1 TV, că liberalizarea programelor de sănătate prevăzută în proiectul aflat acum în dezbatere publică este în beneficiul pacienților și în niciun caz nu va duce la închiderea unor spitale de stat. Centrele care se angajează în așa ceva nu pot face profit, a mai spus Costache.

Acesta a afirmat, miercuri, că spitalele private care vor să se înscrie în aceste programe după adoptarea ordonanţei care va modifica Legea Sănătăţii, trebuie să îşi asume eventualele pierderi pe care le pot înregistra cu bolnavii primiţi.

„Aceste acţiuni prioritare au o anumită particularitate. Se decontează numai echipamentele şi materialele sanitare (…) Acolo fusese un amendament din 2014 sau 2015 în care se prevedea (apelarea la spitale private) dacă este excedată capacitatea centrelor de stat. După cum aţi văzut din raportul Comisiei Europene, capacitatea întregului sistem este excedată”, a spus ministrul sănătății.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă reglementează cadrul legal pentru acordarea unor servicii integrate şi servicii conexe în cadrul unor programe naţionale de sănătate curative, având în vedere faptul că în anul 2020 va începe derularea programului naţional pentru persoanele cu afecţiuni din spectrul autist, precum şi faptul că în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, pentru unele dintre aceste programe vor fi acordate servicii integrate, care pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii medicale, investigaţii paraclinice etc.

Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale.

Link extern: Declaratia ministrului, la B1TV

„Nu va fi închis niciun spital public”

Întrebat, miercuri seară într-o emisiune televizată, dacă vor fi închise unități sanitare publice, ministrul a negat vehement, susținând că modificarea legii sănătății nu înseamnă închiderea de spitale ci, din contră, continuarea construirii de noi spitale și renovarea celor existente.

„Marele challenge al acestui mandat este de a continua acele proiecte mari de infrastructură, acele spitale regionale, şi de a renova rapid spitalele existente, deoarece aceste spitale noi vor fi gata undeva prin 2027, iar până atunci trebuie să aducem soluţii (…) Atunci când faceţi un infarct nu alegeţi unde să mergeţi, veţi fi dus către unitatea sanitară care este de gardă în ziua respectivă. Să luăm Bucureştiul, în fiecare zi este de gardă alt centru de infarct, care sunt supraaglomerate şi, consultându-ne cu profesioniştii din sistem, aducerea încă a unuia, două sau trei centre pentru circuitul de infarct nu poate fi decât benefică. Problema şi mai mare este la nivel naţional, unde sunt judeţe întregi fără centre de infarct.. Modificarea legislativă nu poate decât să deschidă dezvoltarea de noi centre”, a explicat ministrul Victor Costache.

Modificarea Legii sănătății nu înseamnă limitarea accesului la servicii medicale

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) precizează, într-un comunicat, că modificarea Legii sănătății nu implică limitarea accesului la servicii medicale.Patronatul atrage atenţia asupra necesităţii extinderii programelor naţionale de sănătate în unităţile medicale private, fără ca pacientul să fie nevoit să aştepte nici măcar o zi pentru a primi tratamentul de care are nevoie. Salutăm modificarea legislativă înaintată de Ministerul Sănătăţii pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor. Atragem atenţia asupra faptului că această schimbare a Legii 95/2006 nu implică sub nicio formă limitarea accesului la servicii medicale. Înţelegem îngrijorarea asociaţiilor de pacienţi şi a personalului medical, situaţie care ne obligă la o serie de clarificări.

Potrivit organizației patronale, modificarea legislativă în discuţie permite pacientului să opteze pentru un anumit spital, indiferent de statutul lui – public sau privat – şi să dispună de condiţii similare – financiare şi de confort, indiferent de sistemul ales.

„Banii trebuie să urmeze pacientul! Este mesajul pe care l-am transmis de-a lungul timpului şi care trebuie să se regăsească în orice iniţiativă ce are drept scop binele pacientului. Accesul la tratament nu poate fi decât facilitat ca urmare a acestei decizii prin scurtarea şi chiar eliminarea timpului de aşteptare. În acest moment, furnizorii privați sunt incluși parțial în programele naționale, într-o formă pe care noi o considerăm drept discriminatorie. Această necesitate a depăşirii capacităţii sistemului public înseamnă întârzierea accesului la tratament. Sănătatea este un drept care nu se rezumă la proporţii şi bugete. Odată cu modificarea legislativă propusă în noua ordonanță, furnizorii privați și cei publici vor primi sume proporționale cu serviciile medicale prestate. Pacienții rămân în sistem şi nu vor pierde accesul la tratament în urma alocării echitabile a finanțării pentru programele naționale de sănătate”, se arată în comunicat.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.