Paramedicul sau lucratorul pe ambulanta acorda servicii de prim ajutor calificat în cazul victimelor accidentelor si dezastrelor naturale sau persoanelor a caror viata este în pericol din alte motive.
Paramedicul presteaza toate activitatile medicale de salvare, precum: acordarea primului ajutor victimelor accidentelor, dezastrelor naturale si altor catastrofe, identificarea ranile si acordarea primul ajutor în functie de acestea.
De asemenea, paramedicul trebuie:
- sa stabileasca ierarhia acordarii de prim ajutor în functie de rani
- sa acorde prim ajutor cum ar fi resuscitare, oprirea sângerarii severe, conectarea pacientului la instrumentele care înlocuiesc sau sprijina organele umane care nu functioneaza sau functioneaza defectuos (de exemplu, plamânii)
- sa transfere ranitii catre doctorii care au ajuns la locul accidentelor si sa le dea informatii cu privire la victime
- sa asiste doctorii pe perioada procedurilor medicale de la fata locului
- sa pregateasca medicamentele si sa le administreze în functie de instructiunile medicului
- sa asiste la nasterile de urgenta
- sa asigure transport profesional pentru raniti catre spitale, sa le monitorizeze functiile vitale si sa faca tot ceea ce este necesar pentru a le mentine în viata functiile vitale
- sa preia persoanele decedate de la locurile accidentelor grave
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În primul rând la locurile unde se petrec accidente, dezastre naturale etc. iar aceste locuri sunt extrem de diferite. Conditii de vreme rea sau chiar foarte rea si accesul la locuri greu accesibile sunt lucruri demne de luat în seama. Va trebui de asemenea sa lucrati în schimburi.
Ce instrumente / echipamente folosesc? Bandaje, atele, stetoscoape, manometre si alte aparate si aparaturi medicale, ultrasunete, instrumente de anestezie (pentru resuscitare) etc.
De ce aveti nevoie pentru a reusi sa deveniti paramedic?
Sa fi terminat o scoala tehnica în domeniul medical, sau un curs de paramedic, sa fiti apt din punct de vedere fizic si psihic pentru o astfel de meserie, sa aveti reactii si judecata rapida, sa fiti o persoana de încredere. Nu este o meserie pentru persoane emotive sau pentru persoane care ar putea lesina la vederea sângelui sau a ranilor grave.
„Dacă nu ai cursul de paramedic, nu ai ce căuta pe Ambulanţă, dar trebuie să înveţi unde să te opreşti, pentru că trebuie să te opreşti. Partea de medicamentaţie noi nu putem să o oferim, dar facem manevre si facem ce putem până vin colegii medici în ajutor. Dacă noi facem aceste lucruri bine, ne-am îndeplinit misiunea, dar omulului… cum îi este scris, poate să mai trăiască sau nu”
– Adrian Marcu, lucrător SMURD
Persoanele care doresc să se familiarizeze cu principalele echipamente utilizate pe ambulanțe și în acordarea primului ajutor pot urmări filmele aici – #FormarePerfectionareParamedici.
Referințe
- Institutul de Stiinte ale Educatiei
- Diana Stancovici – Sibiu100.ro
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.