Controlul tuberculozei în România. Tratament tuberculoză și Ghidul pacientului. Fonduri externe pentru tratamentul bolii.
În următorii 3 ani, Ministerul Sănătății va primi de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei peste 4,3 milioane de euro pentru implementarea mai multor măsuri care vizează controlul tuberculozei în România, dar și achiziția unei părți din medicamentele utilizate în tratamentul pacienților cu tuberculoză multidorg rezistentă (MDR).
Combaterea tuberculozei reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătății și Guvernul României. Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, urmare a derulării mai multor programe naționale și internaționale de combatere a acestei afecțiuni.
Partenerii Ministerului Sănătății în cadrul acestui program sunt Organizația Mondială a Sănătății și Romanian Angel Appeal, din partea societății civile.
Potrivit Ministerului, cu banii primiți de la Fondul Global va fi evaluată și revizuită Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020, dar și extinsă până în 2025. De asemenea, va fi revizuită legislația națională pentru achiziția de medicamente și teste de diagnostic în vederea simplificării și debirocratizării procedurilor.
În premieră, va fi elaborat Planul de bază pentru lanțul de aprovizionare și va fi definită metodologia pentru gestionarea stocurilor și estimarea nevoilor de medicamente și teste de diagnostic.
Ce este tuberculoza?
Potrivit Ghidului pacientului publicat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume, de aceea e considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite în România.
Diagnostic tuberculoză
Tuberculoza se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân, producând tuberculoza pulmonară. Diagnosticul altor forme de tuberculoză se face de către medicul din specialitatea organului afectat. Simptomele bolii sunt tusea ce durează mai mult de 3 săptămâni care nu cedează la tratament, uneori hemoptizia (expectorație de sânge), oboseală, slăbiciune, transpirații noaptea, scăderea poftei de mâncare cu scădere în greutate.
La dispensarul de pneumoftiziologie teritorial pacientul este consultat, se stabilește necesitatea efectuării unei radiografii pulmonare și recoltarea de sputa pentru identificarea microbului specific.
Pacientul va aduce pentru analiză 2 produse de sputa care vor fi recoltate în recipiente sterile, după un efort de tuse, după clătirea gurii cu apă pentru îndepărtarea de resturi alimentare, după tehnica atașată. Recipientele vor ajunge la laboratorul de microbacteriologie unde se vor face mai multe analize:
- examen microscopic
- cultivarea microbului pe medii lichide (MGIT 960 cu rezultat final în max 21 zile) și pe medii solide (Lowenstein-Jenssen cu rezultat final la 60 zile).
- Un test suplimentar care asigură un diagnostic corect este identificare genetică de material ADN specific Micobacterium Tuberculosis
Ân unele cazuri, infecția are loc cu tulpini rezistente la medicamentele antituberculoase. Microbul rezistent apare prin tratament incorect – omiterea unuia sau mai multe medicamente, întreruperea nejustificată a medicației, doze sau regimuri incorecte. Aceste forme de tuberculoză necesită tratament de lunga durată (18 luni), cu alte medicamente antituberculoase în asociere.
Tratament tuberculoză
Tratamentul tuberculozei sensibile se face cu 4 antibiotice (izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol) în doze corespunzătoare greutății corporale, administrate de preferat pe stomacul gol în același timp toate, zilnic timp de 2 luni. Următoarele 4 luni se vor administra doar izoniazida și rifampicina în doze mai mari deoarece acestea se vor administra doar 3 zile din săptămână.
În România tuberculoza se vindecă în peste 85% din cazuri.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.