Ecografia vasculară – ce este și când se recomandă

Ecografia vasculara poate oferi medicului avizat o informație extrem de utilă organizării tratamentului medicamentos sau chirurgical.

Ultrasonografia (ecografia) este o metodă de examinare imagistică bazată pe folosirea ultrasunetelor, este simplă, neinvazivă și fără riscuri. Ecografia a devenit una dintre investigațiile paraclinice cu cea mai mare adresabilitate din practica medicală.

Potrivit medicilor de la SJU Constanța, ecografia vasculară este prescrisă deobicei de către medicii chirurgi cardiovasculari și vasculari, cardiologi, interniști și neurologi, însă recomandarea poate veni și din partea medicului diabetolog, nefrolog, oftalmolog, endocrinolog, ortoped sau reumatolog. În recomandare este util să fie specificat un diagnostic, motivul, scopul și segmentul anatomic care urmează să fie examinat.

Diagnosticul ecografic este un diagnostic de imagine și nu unul de afecțiune sau anatomic. Prin interpretarea imaginilor ecografice se poate ajunge la o concluzie cât mai aproape de adevăr și incadrând informațiile obținute in contextul celorlalte date clinice și de laborator, se poate ajunge la un diagnostic al afecțiunii.

Ultrasonografia vasculară combină analiza morfologiei vaselor de sânge (aspectul pereților vaselor, prezența, mărimea și aspectul plăcilor de aterom, prezența trombilor) și a fluxului sangvin. Astfel, ultrasonografia Doppler Vasculară combină achiziția de imagini anatomice (Modul B si color Doppler) cu achiziția formei undelor de flux sangvin (analiza spectrală Doppler pulsat), permițând o analiză atât morfologică cât și funcțional-hemodinamică.

Există multe feluri de ecografii vasculare și numeroase circumstanțe în care se apelează la aceasta investigație, o investigație care necesită mai mult timp decât alte ecografii (aproximativ 45 minute).

Ecografia Doppler vasculară se efectuează țintit, asupra arterelor sau venelor și pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide și vertebrale, aorta abdominală, etc). Aceasta poate furniza o hartă funcțională sub forma unei imagini color care arată fluxul de sânge în artere și vene. Analiza Doppler spectrală permite înregistrarea undelor de flux Doppler din lumenul vaselor. Este astfel posibilă vizualizarea modificărilor modelelor de flux intravascular și calcularea vitezelor de flux, permitând cuantificarea severității bolii vasculare.

Ecografia vasculară se recomandă în diagnosticul bolilor arteriale și venoase

BAP (boala arterială periferică) – scăderea circulației sângelui la nivelul extremităților – eco doppler arterial periferic:

  • în ischemia cronică arterială periferică: cartografierea leziunilor aterosclerotice și cuantificarea severității stenozelor din prisma impactului hemodinamic;
  • în ischemia arterială acută: decelarea prezenței materialului embolic, a trombozei, a localizării și a extensiei acesteia

Ateromatoza carotidiană – se recomandă ecografia Duplex care carotidiană permite cuantificarea gradului de afectare aterosclerotică carotidovertebrală cervicală cu impact major asupra stabilirii conduitei terapeutice ulterioare în boala cerebrovasculară;

Boala venoasă – Ultrasonografia are un impact semnificativ în cadrul investigațiilor afecțiunilor venoase. Ecografia permite decelarea trombozei venoase profunde, care poate cauza embolie pulmonară fatală. De asemenea, investigarea insuficienței venoase a sistemului venos profund sau superficial s-a dovedit a fi extrem de utilă în evaluarea pacienților cu boală varicoasă și ulcere cronice venoase, permitând chirurgilor să selecteze pacientii ce pot beneficia de terapie chirurgicală venoasă sau de terapie nonchirurgicală, cum ar fi terapia compresivă și venoactivă.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator