După mărirea salariilor la anumite specialități sunt doctori care nu mai vor să lucreze

Un coleg de la un spital mic din ţară, care nu doreşte să fie cunoscut în Facebook, mi-a transmis o situaţie cu care se confruntă des. Colegi din anumite specialităţi, de când s-au mărit aiurea salariile în scop electoral, nu mai vor să muncească şi caută diferite motive evitând bolnavii grei pe care îi îndrumă spre alte spitale chipurile mai dotate.

Precizarea de mai sus îi aparține dr. Laurenţiu Beluşică, de la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, din Capitală. Acesta a precizat pe contul său de Facebook că fenomenul de evitare a pacienților dificili, a cazurilor grele, pare să fie unul răspândit.

Au ajuns să ascundă şi sa fure investigaţiile paraclinice pentru a evita contactul iminent cu astfel de pacienţi dificili. Am întrebat, se întâmplă şi în alte părţi. Evident că aceasta este cauza, aşa cum am spus şi eu de la început şi anume faptul că mărirea chiar justificată a salariilor fără schimbări majore ale sistemului comatos de multă vreme, o să conducă la anomalii care se reflectă asupra pacientului, a spitalului (aglomerarea unor spitale terminus) ca şi a medicului curant care se alege într-o gardă cu un pacient greu pe care nu-l poate rezolva
– Conf. univ. dr. Laurențiu Belușică, medic primar Chirurgie generala, doctor in stiinte medicale

Opinia medicului bucureștean pare să fie împărtășită de alți colegi din țară. Un medic gălățean confirmă situația și menționează că în spitalul unde lucrează gărzile sunt supraaglomerate cu pacienți în stare gravă trimiși de la alte spitale mai mici sau mai puțin dotate.

„Este o realitate! Sunt internistă într-un spital clinic judeţean de urgenţă!! Şi nu e niciun secret: La Galaţi. Este adevărat că tot timpul, şi mai ales noaptea, după orele 1.00, ajung la noi pacienţi în stare foarte gravă, trimişi de la spitalele Tecuci şi Tg. Bujor. Gărzile noastre sunt, oricum supraaglomerate, pentru că în afară de noi, câţiva internişti, nimeni nu face vreo gardă!!!! Asigurăm garda pe vreo 8 secţii (inclusiv oncologie şi gastroenterologie). E bine cunoscut că nu au cu ce trata cazurile grave şi complicate (că nici noi nu prea avem…..), dar sunt şi pacienţi care pot fi, totuşi, internaţi şi trataţi. Să nu mai spun de spitalele CFR şi Militar care sunt de fiţe. Tratează acolo pacienţi fără prea multe complicaţii. Când boala se agravează, ciroza devine necompensată, iar insuficienţa cardiacă ireductibilă, nu mai sunt pacienţii dumnealor!”, scrie, pe Facebook, medicul Anda Doiniţa Ionescu-Marcu.

Sursa declarațiilor: Digi24

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator