Dr. Florin Paul: M-am mirat și mă miră că nu văd nici un epidemiolog la televizor

”Chinezii au făcut cel mai bun lucru din toate – au realizat o centură carantinară în jurul zonei afectate prin care nu a mai trecut nimeni. ”

Generalul medic Florin Paul, medic epidemiolog ca formare, cu experienţă internaţională de excepţie dobândită în zone periculoase pentru misiunile de peacekeeping şi umanitare ale ONU, consideră că singura soluție pentru stoparea pandemiei este izolarea oamenilor vreme de trei săptămâni, pentru a întrerupe lanțul de transmiteri. Acesta mărturisește că soluția este utopică și imposibil de pus în practică, însă pot fi aplicate unele măsuri luate de guvernul chinez, precum cea a instituirii de centuri carantinare.

Prin crearea acestei centuri carantinare, populația a rămas acolo unde era. S-au format clustere pe familii, s-a întrerupt activitatea foarte multor organizații, din toate domeniile economice și sociale, și oamenii au stat acasă. Teoretic, numărul de pacienți potențiali era același – câteva multe milioane de oameni – , dar în momentul în care i-au pus să stea acasă, în familie, focarele s-au transformat practic în clustere familiale. Chiar dacă un procentaj destul de mare din populaţie a fost afectat şi s-a îmbolnăvit acest lucru nu s-a întâmplat deodată. Cazurile au fost etapizate. A mai existat temerea că nu cumva să fie implicate mai multe tulpini virale, cu structuri antigenice un pic diferite. Din fericire nu a fost așa.

Generalul Florin Paul critică absența medicilor epidemiologi din spațiul public și consideră că aceștia sunt cei care ar trebui consultați în primul rând.

„M-am mirat și mă miră că nu văd nici un epidemiolog la televizor. Avem epidemiologi de marcă în țara asta, unii sunt la pensie, alții sunt activi. Avem directori, profesori, șefi de clinici, oameni cu experiență pe teren. Aceia trebuie întrebați. Ministrul Sănătății este chirurg; să își facă treaba de chirurg, nu să ne dea nouă sfaturi pe care i le spun alții.(…) Ministrul ar trebui să fie un om cu gândire strategică, aici avem nevoie de oameni cu experienţă practică la nivel operațional şi la nivel tactic, cum se spune în armată (…) Dacă ar fi să recomand ceva ar fi ca TOATĂ LUMEA SĂ STEA ACASĂ.”, a declarat medicul într-un interviu publicat în revista Financial Inteligence.

Generalul medic FLORIN PAUL a avut, din 1994 până 2018, responsabilităţi aparte în multiple activităţi internaţionale.

1994 / UNOSOM ÎI, Somalia, şeful Departamentului de Boli Infecţioase şi Tropicale la Spitalul Militar de Campanie al M.Ap N trimis în Somalia, UNOSOM ÎI (United Nations Operation în Somalia ÎI).
1995 – 1996 / Şeful Serviciului Medical/Medic Şef, UNAVEM III, Angola.
2005/Comandantul Detaşamentului Medical Românesc afiliat Spitalului Militar – american – de Campanie, din Abu Ghraib, în Iraq. Consultant al Medicului Şef al Iraqi Freedom Mission, pe probleme de epidemiologie şi patologie infecţioasă.
2007 – 2010 / Şeful Secţiei de suport medical în cadrul Diviziei de suport logistic / la sediul ONU.
2010 – 2012 / Director medical, Biroul de sprijin al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru AMISOM – Misiunea Uniunii Africane în Somalia.
2012 – 2015 / Director medical, UNIFIL – Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban.
2016 – 2018 / Consilier medical, EUCAP-Niger, Uniunea Europeană .
Generalul medic FLORIN PAUL a activat şi la COMEDS (Comitetul şefilor serviciilor medicale ale armatelor ţărilor membre NATO, în comitetele şi grupurile de lucru ale NATO pe probleme de epidemiologie, medical intelligence şi arme de nimicire în masă – componenta biologică.
A fost Visiting Lecturer pe probleme de protecţie medicală a populaţiei împotriva utilizării agenţilor biologici la centre de profil din România şi Turcia, şi la USArmy Medical Department Center and School Fort Sam Huston, Texas.
1998-2009 / Membru al CBMTS (Chemical and Biological Medical Treatment Symposium– grup internaţional de lucru – cu participanţi permanenţi din aproximativ 40 de ţări.
2004 – 2009 / Membru al grupului de lucru NEW DEFENSE AGENDA, Bruxelles, pentru expertiza în domeniul protecţiei medicale împotriva armelor de nimicire în masă .
A publicat zeci de lucrări de specialitate, în ţară şi peste hotare fiind extrem de apreciat pentru capacitatea să vizionară şi experienţa de excepţie dobândită în zone periculoase pentru medicii militari ai ONU.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator