Computerele pot să prezică cine riscă un accident vascular cerebral

FIBRILAȚIA ATRIALĂ. O echipă de oameni de știință a creat o rețea neuronală capabilă să evalueze electrocardiogramele și să ofere atenționări pacienților aflați la risc.

Riscul este calculat pe baza unui algoritm bazat pe un model de învățare profundă (deep learning) și ar putea ajuta cardiologii să prevină apariția fibrilației atriale și a accidentelor vascular cerebrale.

Studiul prezentat la American Heart Association Scientific Sessions 2019 a fost realizat de cercetătorii de la Geisinger care au analizat rezultatele a 1,77 milioane ECG și alte înregistrări imagistice de la aproape 400.000 de pacienți.

Algoritmul a fost capabil să prezică ce pacienți vor dezvolta fibrilație atrială chiar și atunci când medicii au interpretat rezultatele testelor ca fiind normale.

Datele culese din utilizarea AI (inteligența artificală) și a rețelelor neuronale, alături de datele culese de pe dispozitivele digitale, sunt văzute din ce în ce mai mult ca un instrument de lucru pentru a ajuta medicii să stabilească factorii de risc la pacienți.

Acest lucru ar putea modifica complet modul în care interpretăm ECG-urile în viitor
– Brandon Fornwalt, Geisinger’s Cardiac Imaging Technology Lab

Cercetătorii speră că modelul ar putea fi utilizat pentru a identifica din timp pacienții ce s-ar putea confrunta, în viitor, cu accidente vascular cerebrale.

Ce este fibrilația atrială

Potrivit Societății Române de Cardiologie, fibrilația atriala (Fi.a.) este un ritm neregulat si adesea rapid al inimii, care poate crește riscul de accident vascular cerebral.

„În mod normal, inima noastră se contractă și se relaxează într-un ritm regulat. În fibrilatia atrială, camerele superioare ale inimii (care poartă numele de atrii) se contractă haotic si și nu mai pot funcționa eficient pentru a împinge sângele mai departe. Stagnarea (staza) sângelui în aceste camere poate duce la formarea de cheaguri de sânge, care pot migra spre alte organe și pot bloca curgerea sângelui (ischemie)”, explică specialiștii cardiologi.

La rândul său, prof. dr. Eduard Apetrei de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” precizează că embolia cerebrală este principalul risc al pacienților cu fibrilație atrială și este un factor de evoluție nefavorabilă în insuficiența cardiacă.

Evoluţia Fi.a. este grefată de tulburări hemodinami­ce (scade debitul cardiac), complicaţii embolice (în spe­­cial accident vascular cerebral), scade calitatea vieţii, creşte respitalizarea. Fi.a. are de asemenea influenţă asu­­pra mortalităţii la bolnavii cu insuficienţă cardiacă. Modificările fiziopatologice la bolnavii cu insuficienţă cardiacă şi Fi.a. sunt complexe şi încă nu sunt complet elucidate. Corelarea neadecvată între factorii mecanici, parametrii electrofiziologici şi activarea neurohormonală predispun la apariţia Fi.a. la bolnavii cu insuficienţă cardiacă şi probabil la agravarea acesteia. […] Rămân la convingerea că în afara riscului de embolie şi mai ales de embolie cerebrală, Fi.a. contribuie la evoluţia nefavorabilă a bolnavilor cu insuficienţă cardiacă prin diferite mecanisme.
– Prof. Dr. Eduard Apetrei, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”

Referințe

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator


Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu sunt diagnosticați la timp | Medic24 - 2019-11-25 12:43:24

[…] Societății Române de Cardiologie, fibrilația atriala (Fi.a.) este un ritm neregulat si adesea rapid al inimii care poate crește riscul de accident vascular […]