Analiză detaliată a bunelor practici pentru medicii de familie în gestionarea depresiei și anxietății: prevenție, screening, tratament și abordare integrată.
Competiție neloială între spitalele publice și private: avertismentul profesorului Șerban Bubenek

Sistemul public de sănătate riscă să fie destructurat în următorii zece ani dacă nu se iau măsuri urgente pentru a corecta competiția „profund neloială” cu spitalele private, a avertizat președintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă, prof. univ. dr. Șerban Bubenek.
„Nu se mai poate tolera în niciun fel ca o parte din colegii noștri, care sunt plătiți de stat în timpul programului, să meargă și să lucreze în spitale private”, a declarat medicul miercuri, într-o conferință de presă.
Practici care pun în pericol sistemul public
Bubenek a criticat situația în care șefi de secții din spitale publice își sfătuiesc pacienții să se opereze în privat, invocând riscuri de infecții din unitățile de stat. „Domnul doctor este însă plătit de stat și este șef de secție ca să prevină aceste infecții”, a subliniat el.
În plus, președintele SRATI a acuzat faptul că, deși Casele de Asigurări decontează servicii și în privat, pacienții sunt nevoiți să plătească suplimentar, în timp ce spitalele de stat sunt tot mai puțin finanțate.
Soluția: activitate privată în spitalele publice
Ca alternativă, Bubenek propune ca medicii „buni” din spitalele publice să poată desfășura, după program, activitate privată în cadrul unităților de stat, după modelul aplicat în Franța, Italia sau Germania.
„Aceste adevăruri, oricât de dureroase ar fi, trebuie să înceteze. Iar acest lucru se poate face doar printr-un proces legislativ la care suntem parte”, a mai declarat medicul.
El a mai subliniat că, începând cu pandemia COVID-19, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a devenit „foarte prietenoasă” cu sistemul privat, ceea ce a dus la o subfinanțare și mai mare a spitalelor publice.
„Primul lucru care trebuie rezolvat este legat de competiția care a devenit profund neloială între sistemul public de sănătate și sistemul privat de sănătate. Nu se mai poate tolera în niciun fel ca o parte din colegii noștri, care sunt plătiți de stat, în timpul programului să meargă și să lucreze în spitale private. Nimeni nu spune nimic, nimeni nu se supără, pentru că acolo Casa de Asigurări plătește servicii medicale, dar îi dă voie celui privat să bage mâna în continuare în buzunarul pacientului, în plus față de serviciul medical decontat de către casă. În felul ăsta, serviciul public este afectat. Dacă continuăm așa, în 10 ani, serviciul public va fi destructurat. Serviciul public spitalicesc va fi destructurat. Există șefi de secții din spitalele publice care își sfătuiesc pacienții: „Nu te opera aici, la spitalul public, vino la privat, că aici avem infecție.” Domnul doctor este însă plătit de stat și este șef de secție tocmai ca să prevină aceste infecții. Situația a devenit netolerabilă. Odată cu pandemia, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a devenit foarte prietenoasă cu sistemul privat de sănătate și am ajuns ca marile spitale publice să nu poată face servicii, din cauză că aceleași servicii sunt decontate de trei ori mai mult la spitalele private, unde pacientul mai scoate și el niște bani din buzunar.
Medicul trebuie să-și aleagă dacă rămâne la public sau merge la privat? În principiu, da, așa e. În țările spre care ne uităm, așa este. Nu e nicio rușine, nu e nicio supărare. Cu o singură corecție: medicii din sistemul public, după orele de program, după cele 6 ore de program, să poată desfășura activitate privată în sistemul public.”
– Șerban Bubenek, Președinte SRATI
✅ Înregistrarea conferinței poate fi urmărită aici.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.
Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.