Chirurgie cardiacă endoscopică, la Spitalul Universitar de Urgență București

Spitalul Universitar de Urgență București devine unul din puținele centre din Europa unde se face chirurgie cardiacă endoscopică.

De la începutul acestui an, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, echipa medicală condusă de Conf. Dr. Catalin Constantin Badiu a trecut la un nou standard în chirurgia cardiacă minim invazivă: chirurgia cardiacă endoscopică.

Aceste intervenții se fac în Blocul Operator Central de la SUUB, acolo unde există aparatură de ultimă generație necesară pentru astfel de operații.

Chirurgia cardiacă endoscopică reprezintă o tehnică superioară chirurgiei cardiace minim invazive (la care este necesară departarea coastelor), în sensul că pentru a opera inima endoscopic se face o incizie de doar 3 centimetri în spatiul intercostal, fără a fi afectată deloc structura geometrică a toracelui.

„Facem chirurgie cardiacă minim-invazivă de câțiva ani, de când a fost deschisă secția de chirurgie cardiovasculară. Acum, însă, am mers mai departe, spre proceduri endoscopice de tratare a valvei mitrale, în care trauma unei proceduri minim invazive este și mai redusa, operand valvele bolnave printr-o incizie de aproximativ 3 centimetri printre coaste fără a atinge structurile osoase. Pe lângă incizia prin care operăm pacientul, mai facem una mai mică prin care introducem endoscopul cu care intrăm până la nivelul structurii cardiace respective, pentru a vedea exact zona care trebuie operată. Camera cu ajutorul căreia sunt redate pe monitoare structurile cardiace nu numai că mărețte zona operată, dar o și redă tridimensional. Așadar, în astfel de operații, noi nu vedem direct structura cardiaca operată, ci vedem imaginea 3D transmisă de endoscopul introdus în torace, pe mai multe monitoare. Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real și semnificativ pentru pacient, deoarece structurile osoase ale toracelui nu sunt afectate deloc. Dacă în cazul chirurgiei clasice se deschidea sternul, iar în cazul chirurgiei cardiace minim invazive depărtăm coastele, de data aceasta intrăm pur și simplu prin spațiul de circa un centimetru lățime existent dintre două coaste. În țări ca Germania sau Belgia aproximativ 40% dintre procedurile de valvă mitrală sunt efectuate minim-invaziv, dar numai sub 5% prin proceduri endoscopice, numărul de centre și chirurgi care oferă astfel de proceduri fiind încă foarte redus”, a declarat, într-un comunicat, Conf. Dr Catalin Constantin Badiu.

Medicul a precizat că astfel de operații nu pot fi facute pentru toți pacientii care suferă de o boală a valvei mitrale.

„Noi am pornit acest program și încercăm să intervenim endoscopic în cazul tuturor pacienților care nu au patologii care contraindică operațiile minim-invazive. În cazul acestor tehnici chirurgicale operatorul principal trebuie să lucreze foarte strâns împreună cu întreaga echipă, fiecare membru al acesteia având rolul lui determinant pentru succesul procedurii. Comunicarea și interdependența dintre anestezist, chirurgi, ecografist, perfuzionist și nu în ultimul rand asistenta de instrumentar este una mult mai intensă față de cea din cadrul procedurilor convenționale. Chirurgia cardiacă minim invazivă la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti reprezintă aproximativ 25% din totalul procedurilor efectuate, numărul pacienților cu patologii valvulare singulare sau combinate ce beneficiază de proceduri chirurgicale efectuate prin endoscopie, minitoracotomie sau ministernotomie fiind în continuă creștere. Ne dorim sp dezvoltam programul endoscopic astfel încât toate operațiile valvulare ce permit o astfel de abordare să poate fi efectuate astfel”, a completat șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență București.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.