"Day Case Surgery" este un concept modern potrivit căruia o serie întreagă de proceduri medicale se pot desfășura pe parcursul unei singure zile, pacientul fiind supus în acest timp unui set de consultații, investigații și intervenții în scop diagnostic și terapeutic, inclusiv intervenții chirurgicale.
Day case surgery presupune internarea pacienților selectați la spital pentru o procedură chirurgicală planificată, pacienți care se întorc acasă în aceeași zi. Reprezintă aproximativ 70% din totalul intervențiilor chirurgicale din Marea Britanie.
Day case surgery a fost declarată de către sistemul medical din UK drept cea mai importantă schimbare menită să îmbunătățească productivitatea. În consecință, ghidurile medicale recomandă acest concept ca normă pentru chirurgia electivă.
Avantajele chirurgiei ambulatorii
- Perioade de scurtă durată în spital
- Rata de infecție mai scăzută
- Listele de așteptare sunt reduse
- Costul este mai mic decât în cazul internării
Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru o intervenție chirurgicală ambulatorie
Pentru ca o procedură chirurgicală să fie luată în considerare pentru chirurgia ambulatorie, aceasta trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- Se preconizează pierderi de sânge minime
- Timp scurt (<1 oră)
- Nu se așteaptă complicații intraoperatorii sau postoperatorii
- Nu există nicio cerință pentru îngrijirea de specialitate
Afecțiuni care se pot fi tratate prin chirurgie ambulatorie
- Pachete varicoase
- Varice superficiale
- Ulcer gamba
- Chiste sebacee, seroase, de pe suprafata corpului
- Chiste sinoviale
- Lipoame
- Fibrom cutanat
- Panaritiu
- Flegmoane
- Abcese cutanate, pilonidale, perianale
- Unghii incarnate
- Cicatrici cheloide
- Plagi accidentale
- Cervicite col uterin
- Ectazii col uterin
- Veruci vulgare
- Condiloame genitale
- Teleangectazii
- Hiperkeratoze
- Tromboze hemoroidale
- Fisuri anale
- Fistule perianale
- Stenoze anale postoperatorii
- Flegmoane ale mainilor si picioarelor
- Moluscum
- Furuncule cutanate
Responsabilii de această dezvoltare incredibilă a chirurgiei de o zi in occident sunt in special casele de asigurari (care vor sa cheltuiasca mai putin in tratarea unor afectiuni, uneori internarea fiind semnificativ mai scumpa decat operatia in sine) si pacientii care, desi au conditii de spitalizare mult mai bune decat la noi, prefera sa ajunga cat mai repede acasa. Și în România se constată în ultimii ani aparitia chirurgiei de o zi in cadrul serviciilor medicale, dar aici promovatorii nu sunt casele de asigurari ci pacientii, care evita spitalizarea de cate ori se poate, si medicii care practica in domeniul medical privat si care au fost determinati mai repede decat ceilalti sa dezvolte tehnicile ce permit chirurgia ambulatorie, fara spitalizare.
În acest sens, primii pasi s-au facut in chirurgia varicelor, unde exista deja experienta, in centre din Bucuresti si Timisoara, in tehnici minim invazive, cu rezolvarea fara internare a afectiunilor venelor superficiale. Intrucat boala varicoasa este foarte larg raspanduta (20% din populatie), aceasta aparitie a cabinetelor care practica flebbologia moderna este cat se poate de benefica, dar aici trebuie facuta o remarca : rezolvarea moderna a varicelor nu inseamna un diagnostic superficial si o serie de incizii mici prin care se leaga venele din loc in loc, pacientul plecand acasa fericit iar peste doua-trei luni sa apara varicele din nou, cum se mai intampla. Diagnosticul afectiunii varicoase este mult mai pretentios actualmente si el presupune folosirea de aparatura moderna- Doppler, eco Doppler, Triplex sau flebografie digitala. Numai un diagnostic precis poate duce la alegerea variantei de interventie care sa rezolve cauza si sa reduca la maxim riscul de recidiva, urmarind in acelasi timp si obtinerea celorlalte rezultate dorite : sa fie estetica, sa nu fie sangeranda, sa nu fie dureroasa si pacientul sa plece acasa imediat dupa operatie.
Celalalt domeniu in care chirurgia de o zi inceput sa se impuna in Romania este chirurgia herniilor unde am fost promotorul operatiilor facute cu anestezie locala, fara internare, prin folosirea tehnicii fara tensiune cu folosirea plaselor sintetice, avand rezultate foarte bune si o foarte buna primire de catre pacienti.
In ceea ce priveste chirurgia laparoscopica, ea se face inca in spitale, pacientii ramanand internati, dar durata de spitalizare a scazut in unele locuri la doua zile in cazul multor afectiuni. Vom putea sa ne gandim si aici la «chirurgia de o zi » atunci cand sistemul de urmarire la domiciliu prin medicii de familie va fi mai bine pus la punct.
– Dr. Eduard Ursuleanu, medic specialist chirurg, Centrul Medical ProEstetica
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.