Ce este și cum se manifestă boala polichistică renală

Ce este și cum se manifestă boala polichistică renală? Explică dr. Elena Busuioc, medic specialist Nefrologie, competenţă Ecografie generală, Secția Clinică Medicină internă II, Spitalul Militar Central.

Boala polichistică renală este o boală genetică, monogenică cu transmitere autosomal dominantă (ADPKD) cu grad înalt de penetrabilitate. Boala polichistică renală evoluează cu manifestări renale, manifestări extrarenale și cu mare variabilitate de expresie fenotipică. Este cea mai frecventă boală genetică care determină polichistoza renală. Boala polichistică renală este răspândită uniform în toată lumea și la toate rasele, egal la ambele sexe.

Boala polichistică renală este o boală caracterizată de apariția și creșterea expansivă a chisturilor renale. Pentru diagnostic este obligatoriu ca pacientul să prezinte polichistoză renală bilaterală. Chisturile se formeaza la nivelul tubilor nefronilor, pe toata lungimea lor începând cu tubii colectori. Aceste chisturi se pot observa ecografic la orice vârstă. Prezența și creșterea chisturilor se face progresiv pe tot parcursul vieții și se poate ajunge la dimensiuni foarte mari ale rinichilor.

Prezenta chisturilor renale generează multiple complicații precum: durerea, hematuria, complicațiile infecțioase sau manifestări legate de compresiune asupra organelor din jur.

Dr. Elena Busuioc

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator