O tomografie computerizata (TC) reprezinta o metoda de diagnostic imagistic ce foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor corpului.
In timpul unei investigatii prin tomografie computerizata (TC), pacientul este pozitionat pe o masa glisanta, atasata la scanner-ul CT, care este un dispozitiv de forma circulara. Scanner-ul CT trimite raze X prin zona corpului care urmeaza a fi studiata. Fiecare rotatie a scanner-ului dureaza mai putin de o secunda si ofera o imagine in sectiune transversala a regiunii de examinat. Toate imaginile sunt salvate ca un grup pe un computer si pot fi supuse postprocesarii in vederea obtinerii de reconstructii in orice plan, utile pentru medic in vederea stabilirii diagnosticului. De asemenea, ele pot fi imprimate pe film si scrise pe un CD.
Deseori este necesara administrarea unei substante de contrast pe baza de iod pentru a face structurile, organele mai usor de vizualizat pe imaginile CT. Substanta de contrast poate fi utilizata pentru a pune in evidenta sistemul vascular principal si pentru a depista tumorile sau alte entitati patologice. Exista mai multe tipuri de substante de contrast, cu utilizare in moduri diferite. Aceasta poate fi introdusa intr-o vena (IV) in brat sau poate fi introdusa in alte parti ale corpului (cum ar fi intrarectal sau intraarticular) pentru a vedea aceste zone mai bine. Pentru unele tipuri de tomografie computerizata (TC) substanta de contrast trebuie administrata per os. Imaginile CT pot fi achizitionate inainte si dupa administrarea substantei de contrast.
Prin tomografie computerizata (TC) se poate examina oricare segment al corpului, cum ar fi capul, regiunea cervicala, toracele, abdomenul, pelvisul sau membrele. Pot fi investigate in amanunt diferite organe ale corpului, cum ar fi ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, vezica urinara, glandele suprarenale, plamanii si inima. De asemenea, pot fi studiate vasele de sange, oasele si maduva spinarii.
O tomografie computerizata (TC) poate fi folosita pentru a studia orice zona a corpului si membrelor.
Autor: Dr. Mihaly Enyedi
Medic specialist Radiologie – Imagistica medicala
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.