Ce este RMN (rezonanta magnetica nucleara)

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), cunoscută și sub numele de tomografie prin rezonanță magnetică (TRM) sau imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), este o tehnică non-invazivă de imagistică medicală utilizată pentru a investiga anatomia și procesele fiziologice ale corpului uman, în ambele cazuri de sănătate sau boală.

Cât de precise sunt rezultatele RMN?

RMN este o investigație complexă și cu o mare finețe. Este o metodă de diagnostic neinvazivă, nu iradiază și nu are efecte secundare. Nu implică raze X și utilizarea radiațiilor ionizante, ceea ce o deosebește de scanarea CT sau CAT. Este o investigație extrem de importantă pentru pacient pentru că, în urma ei, i se oferă un tratament cât mai țintit.

Substanta de contrast RMN

În cadrul investigației RMN se poate folosi substanța de contrast pentru a evidenția mai bine anumite zone. În cazul în care există neclarități, substanța de contrast îi ajută pe medici foarte mult. Sunt anumite segmente ale corpului, cum sunt vasele, care nu se văd foarte bine fără substanță de contrast. La fel este și în cazul unei examinări abdominale sau pelvine. De asemenea, în oncologie, în cazul tumorilor, substanța de contrast este indispensabilă.

Dar în foarte multe situații Rezonanța Magnetica oferă suficient de multe informații și fără această substanță de contrast.

RMN pentru imagistica structurilor anatomice sau a fluxului sanguin nu necesită agenți de contrast deoarece diferitele proprietăți ale țesuturilor sau sângelui asigură contraste naturale. Cu toate acestea, pentru tipurile mai specifice de imagistică, agenții de contrast exogeni pot fi administrați intravenos, oral sau intraarticular.

Substanta de contrast folosită în cadrul examinării RMN are un risc foarte scazut de a produce o alergie specifica. Totodata, în urma investigației nu există efecte secundare. Oricum, decizia de a se folosi substanța de contrast se ia la momentul examinării.

În timpul investigației RMN, pacientul stă întins pe o masă mobilă care este introdusă într-un tunel. Pacientul nu va simți niciun disconfort. O investigație RMN poate dura între 20 și 60 de minute, dar se poate prelungi în functie de zona examinată. Medicul specialist trebuie informat de către pacient înainte de efectuarea investigației, dacă este alergic la medicamente, dacă are în corp părți metalice, dacă sufera de claustrofobie sau dacă are alte afecțiuni în cazul cărora este contraindicat RMN-ul.

Singurele contraindicații absolute sunt legate de prezența în organism a metalelor care nu sunt compatibile cu câmpul magnetic și a stimulatorului cardiac. O contraindicație relativă este sarcina, cel putin în primele 3 luni.

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.

separator