Medicina de familie se află într-un cadru legislativ în continuă evoluție, iar regulile de prescriere a rețetelor compensate se actualizează frecvent. Acest ghid detaliat, actualizat pentru anul 2025, vă oferă informații esențiale despre noile modificări legislative și procedurale, despre codurile de boală și categoriile de compensare, diferențele de reguli pentru diverse categorii de pacienți, pașii corecți în prescrierea electronică.
Care sunt cele mai frecvente dureri de care au suferit românii în anul 2019?

Durerile coloanei vertebrale (34,1%), ale genunchilor (18,5%) și ale șoldurilor (5,8%) sunt cele mai importante afecțiuni de care au suferit românii în anul 2019.
Potrivit datelor furnizate de compania GY Medical Solutions SRL, eșantionul a inclus peste 6.400 de indivizi, numărul bărbaților și al femeilor fiind aproximativ similar. Pacienții cu cele mai multe afecțiuni dureroase au avut vârste cuprinse între 70 și 79 de ani (21,3%),
urmați de cei de 60-69 de ani (20,3%) și de persoanele de 80-89 de ani (18,5%).
În ceea ce privește zonele corpului uman, peste 47% dintre pacienți au suferit de afecțiuni ale membrelor inferioare (genunchi, șolduri, călcâie), aproximativ 42% au manifestat dureri la nivelul trunchiului (în special la coloana vertebrală), 8,6% – probleme ale membrelor superioare (umeri, brațe), iar 2,2% – afecțiuni la nivelul capului și gâtului.
Referitor la durerile membrelor inferioare, peste 47% dintre pacienți au menifestat afecțiuni la nivelul genunchilor, circa 15% – la șolduri, aproximativ 14% – la călcâie și un procent de 4% – la tălpi. Atunci când ne raportăm la problemele medicale ale trunchiului, durerile asociate coloanei vertebrale reprezintă 99% din total. În ceea ce privește membrele superioare, peste 47% dintre indivizi au semnalat afecțiuni la umeri, circa 39% – la nivelul mâinilor, iar diferența (14%) – la coate.
Dintre chestiunile interesante pe care le-a evidențiat statistica, pot fi menționate:
- un număr foarte mic de pacienți (1,2%) caută soluții de tratament rapid al durerilor musculare în dispozitive medicale performante, apelând mai degrabă la vindecare naturală și unguente;
- un procent de peste 3% dintre persoane suferă de afecțiuni ale sistemului nervos, precum sciatică sau sindrom de tunel carpian;
B-Cure Laser este un dispozitiv medical destinat opririi durerii și vindecării sursei acesteia, stimulând mecanismele naturale de refacere a organismului, întărind comunicarea intercelulară și favorizând circulația sângelui.
Deși cei mai mulți clienți care iau în calcul soluția B-Cure Laser pentru tratamentul durerilor au vârste cuprinse între 50 și 89 de ani (53,6%), există mai multe persoane sub 40 de ani care s-au interesat de acest dispozitiv medical decât cele de 40-49 de ani.
GY Medical Solutions SRL este distribuitor unic al dispozitivelor medicale B-Cure Laser.
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.
Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.