Care este ritmul cardiac normal

Ritmul cardiac sau pulsul reprezinta numarul de batai de inima intr-un minut. Ritmul cardiac normal variaza de la persoana la persoana, insa cei mai multi specialisti il incadreaza intre valorile 60-100.

Ritmul cardiac depinde de starea fizica a fiecarei persoane, de varsta, greutate, starea fizica si/sau emotionala, sanatatea inimii sau medicatie. Este important de stiut cum ne putem masura ritmul cardiac si care sunt valorile normale ale acestuia.

Exista mai multe zone ale corpului in care pulsul poate fi masurat. Cele mai folosite sunt incheieturile, gatul, zona inghinala sau partea de sus a piciorului. Pentru o estimare corecta, plasati un deget pe una dintre aceste zone si masurati numarul de batai in 60 de secunde. Pentru a masura corect pulsul, persoana respectiva trebuie sa fie linistita, in repaus, cu cel putin 10 minute inainte de a incepe.

In ultimii ani au aparut aparate uzuale care permit monitorizarea precisa a ritmului cardiac, precum bratarile fitness.

Care este pulsul normal

Pentru adultii care au peste 18 ani, un ritm cardiac de repaus este intre 60 si 100 de batai pe minut, acest lucru depinzand de conditia fizica a persoanei in cauza. Pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani, ritmul cardiac de repaus este intre 70 si 100 de batai pe minut.

Potrivit American Heart Association, sportivii si persoanele cu antrenamente perioadice pot avea un ritm cardiac de 40-60 de batai pe minut in repaus.

Exercitiile fizice regulate sunt cea mai sigura metoda pentru scaderea ritmului cardiac.

Aritmie, tahicardie si alte afectiuni

Exista anumite conditii care pot avea un impact asupra ritmului cardiac. Aritmia face inima sa bata fie prea repede, fie prea incet sau determina ritmul neregulat al acesteia.

Tahicardia apare atunci cand ritmul cardiac depaseste 100 de batai pe minut. In cazul in care numarul de batai pe minut ale inimii ajunge la 150 sau mai sus, persoana in cauza sufera de tahicardie supraventriculara.

Bradicardia este o conditie in care ritmul cardiac este prea mic, sub 60 de batai pe minut. Acest lucru poate fi rezultatul unor probleme cu nodul sinoatrial sau a unei deteriorari a inimii, ca urmare a unui atac de cord sau a unei boli cardiovasculare.

Hipertensiunea arteriala si pulsul crescut

Unele persoane confunda hipertensiunea arteriala cu un ritm cardiac ridicat. Cu toate acestea, nu exista o corelatie directa intre cele doua, iar hipertensiunea arteriala nu determina neaparat un ritm cardiac crescut. De asemenea, se considera ca dacă pulsul este in limite normale, atunci și tensiunea este bună. Acest lucru nu este valabil de fiecare data. E posibil ca pulsul să fie perfect, dar tensiunea arteriala să fie prea mare sau prea mica. Acest aspect este mai greu de observat in afara unei masurai cu tensiometrul, pentru ca simptomele hipertensiunii nu sunt la fel de evidente ca in cazul pulsului.

Referinte

Abonamente Medic24

Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.

Subiecte pe Medic24.ro:

 

Opinia ta contează!

Potrivit legislației, nu vom publica comentarii ce conțin denumirea comercială a unor medicamente, dispozitive medicale sau suplimente alimentare. De asemenea, respingem categoric comentariile cu limbaj necivilizat, opiniile care îndeamnă la ură, homofobie, rasism, sau cele care aduc atingere imaginii altor persoane.