Scortisoara are proprietăți utile mai ales pentru persoanele supraponderale. Uleiul de scorțișoară, bogat în substanța active, stimulează metabolismul și acționează direct asupra celulelor adipoase.
Aldehida cinamică, substanța activă din uleiul esential de scortisoara este cea care îi confera acesteia aroma specifica; totodată, aceasta stimuleaza metabolismul actionand in mod direct asupra celulelor adipoase, care incep sa arda calorii.
Cercetatorii au studiat adipocite umane apartinand unor voluntari cu varste si etnii diferite, dar si cu diverse valori ale indicelui de masa corporala. Dupa ce aceste celule au fost tratate cu aldehida cinamica, oamenii de stiinta au observat o crestere a expresiei mai multor gene si enzime ce stimuleaza metabolizarea lipidelor.
De asemenea, cercetatorii au constatat o crestere a valorilor proteinelor Ucp1 si Fgf21, care detin un important rol de reglementare in cadrul termogenezei.
„Scortisoara face parte din alimentatia noastra de mii de ani (…) si daca poate oferi protectie contra obezitatii, ar putea oferi de asemenea o abordare asupra metabolismului care poate fi mai usor accesibila pacientilor”, a declarat Jun Wu, profesor asistent de fiziologie moleculara si integrativa la Facultatea de Medicina a Universității din Michigan.
Aldehida cinamică din scorțișoară, substanță utilă în lupta împotriva obezității
Aldehida cinamică are un efect incredibil de puternic în ceea ce privește prevenirea diabetului. Scorțișoara reduce semnificativ nivelul de lipide din sânge.
Există două varietăți de scorțișoară, din China sau Sri Lanka. Ele au un gust similar, dar cea din Sri Lanka este ușor mai dulce, mai rafinată și mai dificil de găsit pe piețele Europene.
Scorțișoara reduce semnificativ nivelul de lipide din sânge, mai ales în cazul persoanelor cu diabet de tip 2. În cadrul unui studiu, participanților le-au fost administrate 1,3 până la 6 grame de scorțișoară pe zi, timp de 40 de zile. În rândul celor 60 de voluntari, trigliceridele au fost reduse între 23 și 30%, iar colesterolul rău cu 7-27%. Colesterolul total a fost redus cu 12-26 de procente.
A fost testată proprietatea scorțișoarei de a regla cantitatea de zahăr din sânge, concluzionându-se că substanța activă conținută (aldehida cinamică) are două efecte directe asupra glucozei. Îi stimulează asimilarea și ajută la o mai bună absorbție la nivelul celulelor. Cinamaldehida are un efect incredibil de puternic în ceea ce privește prevenirea diabetului.
Scorțișoara are efecte anticancerigene, scăzând cantitatea de sânge care ajunge la tumori, astfel celulele bolnave mor. Studiile pe șoareci arată că scorțișoara reduce riscul de limfom, melanom, cancer cervical și colorectal, dar și alte forme ale acestei boli.
Alte efecte ale scorțișoarei
Scortisoara este un condiment obtinut din scoarta uscata a unui copac din Asia de Sud-Vest, pe care il putem intalni in Japonia, China, Vietnam, Indonezia, dar si in tarile din America de Sud.
Bucatile uscate de scoarta sunt vandute ca atare sau macinate sub forma de praf. Gustul lor este caracteristic, dulceag si aromat, usor intepator. Scortisoara se foloste in bucatarie la prepararea unor prajituri si este un ingredient nelipsit din vinul fiert, dar si din alte bauturi fierbinti (ceai, lapte).
Din scortisoara se pot prepara insa si infuzii pentru tratarea unor afectiuni ale cavitatii bucale (stomatite, gingivite, halena), sau pentru reglarea activitatii sistemului nervos.
Referințe
- Diabetes.co.uk
- Hasanzade F, Toliat M, Emami SA, Emamimoghaadam Z. The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients. J Tradit Complement Med. 2013 Jul;3(3):171-4. doi: 10.4103/2225-4110.114900. PMID: 24716174; PMCID: PMC3924990.
- Diabetes Care 2007 Apr; 30(4): 813-816.
Abonamente Medic24
Actualitatea medicală din surse verificate. Un singur email pe săptămână.